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William R. Jeffress
Fairtanks Gold Mining, Inc.
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#1 Fort Knox Road PREVENTION, PESTICIDES AND

Fairtanks, Alaska 99707-3726 TOXIC SUBSTANCES

Dear Mr. Jeffress:

This letter is in response to your May 12, 1999 letter concerning the applicability of
section 313 of the Emergency Planning and Community Right-to-Know Act (EPCRA) to your
facil:ty.

According to your letter Fairbanks Gold Mining, Inc. (FGMI) operates a large open pit
and milling operation north of Fairbanks, Alaska. You state that the gold operation mined
approximately 33.3 million tons of ore and milled 13.7 million tons of ore during 1998.
Approximately 7.4 million tons of waste rock made up the 33.3 million tons of ore mined. The
was-e rock was moved to rock dumps. You further provide in your letter that based on the
tonrage mined and milled, you believe that even at the average crustal abundance for TRI metals
contained in the ore and waste, activity thresholds were exceeded. Based on this background
information you are asking for guidance on the following questions:

First_once a reporting threshold has been exceeded for a toxic chemical, is it necessary {0
determine for that chemical coincidental manufacturing occurring through the beneficiation
prozess?

. For facilities that meet the SIC code and employee threshold reporting criteria, once an activity
threshold (i.e., manufacturing, processing, or otherwise use) is exceeded for a toxic chemical, the
facility must comply with the reporting requirements of EPCRA section 313. Accordingly, if the
facility knows that it has already exceeded an activity threshold for a particular chemical or
chemical category, then the facility does not need to consider any coincidental manufacturing of
thaz chemical or chemical category for the purpose of determining whether a report needs to be
1 1 _ However, consideration of the coincidental
manufacturing taking place during the beneficiation process will be needed to properly account
for all releases and other waste management calculations associated with any toxic chemicals in
which an activity threshold has been exceeded. As provided in 40 CFR section 372.25(c), once
an activity threshold is exceeded and a report needs to be filed, the facility must consider toward
_ relzase and other waste management calculations all non-exempt activities and not just those
activities which contributed to the activity threshold that was exceeded. For example, all releases
and other waste management activities associated with the manufacturing and processing of a
toxic chemical must be included in the report for a toxic chemical even if the otherwise use




thresaold is the only activity threshold that is exceeded for that chemical. In addition, facilities
should check all the appropriate boxes in Part II, Section 3 of the Form R. ‘

That letter provides that if any of the arsenic or other toxic chemicals is incorporatec intothe = .. . .-
dore, then the entire quantity of the arsenic and/or other toxic chemicals in the leach pad, and ot
just the quantity in the dore, is considered “processed” and should be applied to the appropriaté b
processing threshold determinations. That letter also provides, as you point out, that the de
minimis exemption may be considered for toxic chemicals that are processed.

Yes. As stated in the answer to your first question, coincidental manufacturing in the leach
circuit should be considered. Once an activity threshold is exceeded for a particular toxic
chemical, releases and other waste management activities associated with all non-exempt
activities (and not just those activities that led to a threshold being exceeded) need t2 be included
on the Form R. Further, while the de minimis exemption applies to toxic chemicals that are
processed, the de minimis exemption does not apply to toxic chemicals that are coircidentally
manufactured as byproducts. Accordingly, even if the processing threshold is exceeded for a
particular toxic chemical, coincidental manufacturing in the leach circuit should be considered -
toward the manufacturing threshold. While the processed portion of that chemical may be-
eligidle for the de minimis exemption, the manufactured portion that remains in the leach circuit
is nct an impurity that remains in the product distributed in commerce. Therefore, the de
mimmis exemption would not apply to that manufactured portion of the chemical that remains in
the leach circuit. In short, it is important for a facility to consider all three activity thresholds

" (i.e.. manufacturing, processing, and otherwise use) taking place at the facility.

Fourth, you provide the following hypothetical scenana: . ,

Assume that there are 10,000 pounds of silver sulfides in 1,000,000 tons of ore. You state that
this 10,000 pounds of silver sulfides equates to 8,710 pounds of elemental silver. You further
provide that the first transformation of the silver compounds turns the silver sulfides to silver .
oxide. Assuming a theoretical reaction of 100%, this would yield 9,355 pounds of silver oxide..
This oxide material is then leached to produce silver cyanide. This compound isthenseattoa
zinc precipitation circuit where it is 100% reacted to produce 8,710 pounds of elemental silver.
This metal is then re-melted to form a bar that is shipped out as the final product. s

Based on this hypothetical scenario you are asking for guidance about how a facility should
corsider the manufacturing and processing thresholds.

First, keep in mind that elemental silver and silver compounds are listed separately and threshold
determinations should, therefore, be considered separately. However, you should consider
toward threshold determinations for a compound category the total quantity of all compounds
that fall under the category. 40 CFR section 372.25(d) provides:



When a facility manufactures, processes, or otherwise uses more than one member of a
chemical category Lsted in section 372.65(c), the owner or operator of the facility must
report if it exceeds any applicable threshold for the total volume of all the members, of the
category involved in the applicable activity. Any such report must cover all activities at
the facility involving members of the category.

Furtter, if a metal is converted to a metal compound, or if a metal compound is converted to a
meta’, or if a metal compound is converted to another metal compound, manufacturing has taken
place. (See 1998 Q&A 415 and page 3-11 of the EPCRA Section 313 Industry Guidance for
Metal Mining Facilities; January 1999, EPA 745-B-99-001). “

Accordingly, based on your hypothetical, silver oxide, silver cyanide and elemental silver )
are b=ing manufactured. The quantities of both the silver oxide and the silver cyanide :
mamfactured should be included in the manufacturing threshold determination for siltver ,
compounds. Additionally, the quantity of the silver cyanide manufactured should also be applied
toward the manufacturing threshold for cyanide compounds. (See 1998 Q&A 138). In response
to your concerns, this is not double counting even though the parent metal is the same in both
compounds. (See 1998 Q&A 154). The quantity of the elemental silver manufactured, however,
shou.d be applied to the manufacturing threshold for silver, as silver is a separately listed toxic |
chemical.

As for processing, in accordance with the terms of your hypothetical the total quantity of
silver sulfides, silver oxide and silver cyanide should be applied toward the processing threshold
for sIver compounds. The total quantity of silver cyanide should also be applied toward the
proczssing threshold for cyanide compounds. And, of course, the elemental silver is being
procassed, and theréfore, the total quantity of silver should be applied toward the processing
threshold for silver. The compounds in this hypothetical are being considered toward processing

“ thresholds because a part of the compound (i.e., the silver) is being incorporated into the product
"being distributed in commerce. (See 1998 Q&A 138 and 206).

As for the otherwise use threshold, if toxic chemicals are used as processing or
manufacturing aids that are not incorporated into the product distributed in commerce, then those
toxic chemicals should be applied toward the appropriate otherwise use activity thresholds. For
exarple, based on your hypothetical it appears that a zinc compound is being otherwise used by
your facility to separate the silver from the silver cyanide. If this is the case then the quantity of
" the zinc compound(s) beirg used for this purpose should be applied toward the otherwise use
threshold for zinc compounds. ‘ “

Finally, your facility should note that if the manufacturing threshold is exceeded for both
silver and silver compounds, your facility may “combine the parent metal and its metal
corrpounds for reporting. In completing the form R, only the weight of the parent metal (not the
entie compound weight) is to be considered.” (See 1998 Q&A 419).



Acccrding to your letter material wears from the liners and balls and this material remains in the
circuit. Eventually, this material is discharged into the tailing storage facility. You further

~ p-ovide, that in your particular operation, thresholds are exceeded for EPCRA section 313 listed
meta s in the liners and grinding balls. Based on this scenario you want to know if you need to
consider coincidental manufacturing as these toxic chemicals from the equipment proceed
tkrough the leach circuit.

Succinctly put, the answer to your question is yes. For the reasons expressed in the
amswzr to your first and thi-d questions, coincidental manufacturing should be considered even if
thresholds are exceeded elsswhere for the same toxic chemicals. The equipment described in this
scenario wears as a part of its operation. Therefore, these items would not likely qualify for the
articls exemption. (See 1998 Q&A 342 and 345, and Appendix A, Directive #1 - Article .
Exemption.) Clearly, the structural component exemption would not apply here because the
items at issue are process related. (See 1998 Q&A 269). Accordingly, the facility should use
“readily available data (including monitoring data) collected pursuant to other provisions of law;
or, where such data are not readily available, reasonable estimates.of the amounts involved”
when applying the quantities of toxic chemicals associated with these items to the appropriate
activity thresholds and to release and other waste management calculations. (42 U.S.C. section
12023 (g)(2)). Further, in addition to coincidental manufacturing, the quantities of toxic
chemicals that wear from tkis equipment and enter the process stream (eventually to be
discharged into the tailing storage facility) should be included in the otherwme use threshold
determinations for those toxic chemicals.

I hope this information is helpful to you in making threshold determinations and release
.and other waste management calculations for section 313 of EPCRA. If you have any other
questions, or desire further information, please call either Larry Reisman at 202.260.2301 or me
at 202.260.9592. .

Sincerely,

Maria J. Doa, h.D., Chief
Toxics Release Inventory Branch



