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Environmental Compliance Engineering Coordinator
Honda of America Mfg., Inc.
Marysville Motorcycle/Automobile Plant
24000 Honda Parkway
Marysville, Ohio 43040-9251

Dear Mr. McCormack:

This letter responds to your August 21, 2000 letter requesting guidance regarding the reporting requirements of section
313 of the Emergency Planning and Community Right-to-Know Act (EPCRA). Specifically, you are requesting
guidance about the motor vehicle maintenance exemption (40 CFR section 372.38(c)(4)) and the personal use
exemption (40 CFR section 372.38(c)(3)).

According to your letter, Honda of America Mfg., Inc. (hereafter "Honda") operates onsite service centers that provide
gasoline and automotive servicing. Your letter states that no production related activities take place at the service
centers and none of the equipment, fluids or chemicals at the service centers are shared with production related
activities.

Your letter states that the gasoline at the service centers is dispensed into company owned motor vehicles maintained
by the facility. Gasoline from the service centers is also sold to Honda associates, their immediate family members, and
contractors for use in their personal business vehicles. No gasoline, however, is dispensed into production vehicles.

You further provide that the automotive servicing area of the servicing stations consists of a small building with
numerous bays for servicing motor vehicles. This part of the service center provides typical vehicle maintenance
performed at any Honda dealership. According to your letter, no production related activities take place at the service
centers. Honda maintains a separate area for production related servicing and repair.

With regard to the motor vehicle exemption, this exemption only applies to toxic chemicals being otherwise used to
maintain and operate motor vehicles owned and operated by the facility and stationed at the facility. (See Q&A 285 -
Q&A 291 in the 1998 EPCRA Section 313 Questions and Answers  document, December 1998, EPA 745-B-98-
004) The toxic chemicals *in the gasoline and the other maintenance materials (e.g., lubricants, oil. and antifreeze) are
being otherwise used and are eligible for the motor vehicle exemption when those toxic 
chemicals are applied to vehicles that are owned and operated by the facility and stationed at the facility. 



Those toxic chemicals eligible for the motor vehicle exemption do not have to be considered toward 
threshold determinations and release and other waste management calculations.

The personal use exemption, like the motor vehicle exemption, is limited to the otherwise use of toxic chemicals. When
the facility's service center sells gasoline and provides maintenance services to vehicles not owned and operated by the
facility and stationed at the facility (e.g., employee purchased personal vehicles), the facility is processing the toxic
chemicals present in the gasoline and the vehicle maintenance materials. The following Q&A provides a similar
processing scenario:

A single company owns many facilities which are required to report under Section 313. The company
stores gasoline at one of the facilities. The gasoline is used by trucks from all of the facilities, which
come to the off-site central location for fuel and then leave. Is the gasoline in the storage tank exempt
because it is used to maintain motor vehicles even though the vehicles are operated by different
facilities?

The motor vehicle exemption only applies to the otherwise use of toxic chemicals in motor vehicles
that are stationed at the facility that holds the gasoline. Since the facility with the gasoline storage unit is
incorporating toxic chemicals into trucks which are then sent back to another facility, the facility
storing the gasoline is processing the toxic chemicals. Therefore, the gasoline used to fuel off-site
trucks would not be exempt from reporting pursuant to 40 CFR Section 372.38(c)(4). Instead, the
facility should consider the toxic chemicals in the gasoline towards their processing threshold. The
facilities that have their trucks fueled at another station may be eligible for the motor vehicle exemption
for the toxic chemical in the gasoline otherwise used on-site.

(See Q&A 287, 1998 Q&A document, supra) Because the toxic chemicals in the gasoline and vehicle maintenance
materials are being processed when the gasoline and the vehicle maintenance materials are applied to vehicles not
owned and operated by, and stationed at, the facility (e.g., employee purchased personal vehicles), these toxic
chemicals are not eligible for either the motor vehicle exemption or the personal use exemption, both of which are
otherwise use activity exemptions. Therefore, any such processed toxic chemicals should be considered toward the
appropriate threshold determinations and release and other waste management calculations.

I hope this information is helpful to you in complying with the reporting requirements of section 313 of EPCRA, If you
have any other questions, or desire further information, please call Larry Reisman, of my staff, at 202.260.2301.

Sincerely,

Maria J. Doa, Ph.D., Director
Toxics Release Inventory Program Division


