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Quebecor Printing (USA) Corp.
401 North Michigan Avenue
Suite 1880

Chicago, IL 60611

Dear Ms. Pantle,

This letter is in response to your letter dated August 27, 1998, to Michelle Price of my
staff concerning your Quebecor Printing Richmond and Quebecor Printing Memphis facilities’
reporting of toluene under section 313 of the Emergency Planning and Community
Right-to-Know Act (EPCRA) and section 6607 of the Pollution Prevention Act (PPA).

You explain in your letter that as a result of EPA contractor calls to these facilities, you
have researched how information submitted on EPCRA section 313 Form Rs is represented to
the public. Specifically you have learned that the quantities of toluene these facilities have
reported as recycled on-site in section 8 of the Form R are designated as production-related
wastes by énvironmental groups such as the Environmental Defense Fund (EDF). In your letter
you also express concern that EPA has not provided a definition of recycling for purposes of the
Form R nor has it used the expression “production-related wastes” in EPA’s document Toxic

hemical Release Reporti an: i

Pursuant to section 6607 of the Pollution Prevention Act, EPA has been collecting
quantities of the:oxic chemical that are released or are transferred off-site for further waste
management ag:& tesult of remedial actions, catastrophic events or other one-time events not
associated with & production process (section 8.8 of the Form R). These quantities are not
expected to be amenable to source reduction efforts. Along with other waste management and
source reduction information, EPA has also been collecting information on the guantities of toxic
chemicals that are recycled, combusted for energy recovery, treated and released on- and off-site
(sections 8.1 through 8.7 of the Form R). These waste quantities are amenable to source
reduction activities (i.g,, those quantities not associated with a catastrophic, remedial or one-time
event) and are considered production-related wastes. EPA expects to repropose regulations (EPA
originally proposed definitions at 56 FR 48475; September 26, 1991) to define these terms and
others used in the collection of the PPA data elements in the summer of 1999. [ hope that you
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have an opportunity to comment on this reproposal.

In vour lester. you also explain that these Quebecor Printing facilities use toluene in a
dilution solvent thet is added to raw ink to bring the ink to running viscosity. In the printing
units, as the ink dries, the solvent evaporates off and is captured in a caroon adsorbtion system
where it is adsorbed by the carbon. The solvent is then regenerated by steam, condensed into a
liquid phase and then decanted. The water is reused as makeup in on-site boilers and the solvent
is either reused on-site as a dilution solvent or sold back to the'ink vendors to formulate new
batches of ink. These facilities have been reporting the quantities of toluene reused on-site in
dilution soivent as recycled on-site.

As mentioned above, EPA has not yet promulgated regulations pursuant to the Pollution
Prevention Act defining "recycling.” However, the fact pattern presented in your letter describes
a situation in which quantities of toluene in solvents are recycled on-site. In general, EPA
considers toxic chemicals as recycled when the toxic chemicals are recovered for reuse. A
recovery step would include remaving toxic chemicals from a poliution controi device or
removing contaminants from the toxic chemical after it has been used and can no longer be used
for its intended purpose. In the case you describe, the toluene is recovered from a pollytion
control device and then separated from a water/carbon mixture for reuse in the production
process. Because these quantities of toluene are recovered for reuse, they should be reported as
recyeled on-site in sections 7 and 8 of the Form R.

1 hope this response is helpful in addressing your concerns. Please call me at

202.260.9592, or Sara Hisel McCoy of my staff at 202.260.7937, if you have any further
questions on this matter.

Sincerely,

%awég%oc.\

Maria J. Doa, PhD., Chief
Toxics Release Inventory Branch

Sara Hiael McCoy



