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Dear Mr. Arfmann:

This letter is in response to your February 12, 1999 letter in which you ask for guidance
concerning the reporting obligations under section 313 of the Emergency Planning and
Community Right-to-Know Act (EPCRA). Specifically, in writing on behalf of Trapper Mining,
Inc. (hereinafter “Trapper”), your letter asks for guidance about coal ash received by Trapper
from an Electricity Generating Facility (EGF) and used on-site by Trapper as structural fill and

for reclamation activities. In particular, you are asking EPA to state that the ash is being directly
reused and is not being managed as a waste, and therefore, the de minimis exemption applies to
the coal ash being used as structural fill and for reclamation activities. In support of this position
you cite a June 19, 1998 letter from EPA to DuPont-Chambers Works. That letter states that,
“the toxic chemicals that were received from off-site in the coal and that are subsequently
transferred off-site for direct reuse as structural fill are considered processed. . . . Because the
toxic chemicals in the ash are being sent off-site for reuse, and (are) not being managed as waste,
the amount of these toxic chemicals is not reportable anywhere on the Form R, including section
8.” Accordingly, you assert that the ash is not being managed as a waste by Trapper and
therefore, the de minimis exemption should apply.

Further, you state that Trapper considers the ash to be a “valuable imported, ‘in
commerce’ material.” However, the contract between Trapper and the EGF that supplies Trapper
with the ash (a partial copy of which is attached to your letter) states that instead of paying the
EGF for the ash, Trapper is actually paid $110.00 for each truck load of ash Trapper hauls from
the electricity generating station and then manages as fill:

Further, you are asking for comment on the position that the ash being used as structural
fill is exempt from threshold determinations and release and other waste management
calculations pursuant to the structural component exemption (40 C.F.R. section 372.38 (c)(1)).
You cite the proposed industry expansion rule (61 FR 33602) to support your position that the
mine itself is part of the facility and therefore, the ash being used as structural fill should be
exempt under the structural component exemption.
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First, the EPCRA section 313 chemicals in the coal ash are not being processed but rather
are being disposed of off-site when they are sent off-site by the EGF to be used as structural fill
and for reclamation activities. Because these chemicals are being disposed, they are being
managed as a waste and therefore, the de minimis exemption does not apply. The 1998 version
of the EPCRA Section 313 Industry Guidance for Electricity Generating Facilities states,
“EPCRA Section 313 chemicals in ash sent off-site for use as roadfill, landfill, and in mining
réclamation are being managed as a waste; therefore they are not eligible for the de minimis
exemption.” (p. 3-49). Further, the June 19, 1998 letter you cite above is no longer current
guidance and has since been replaced by a January 20, 1999 letter to DuPont-Chambers Works.
The January 20, 1999 letter, attached hereto, states that the facility transferring the ash off-site to
the strip mine, to be used for land reclamation/structural fill activities, is not processing the
EPCRA section 313 chemicals in the ash. “The strip mine is disposiilg the ash, thus the ash is
being managed as a waste, (and therefore,) . . . the EPCRA section 313 chemicals in the ash are
not eligible for the de minimis exemption.” Accordingly, the de minimis exemption does not
apply to Trapper’s otherwise use of the EPCRA section 313 chemicals in the ash that serve as
structural fill and for reclamation activities. Therefore, these chemicals must be considered
toward threshold determinations and release and other waste management calculations.

Second, the structural component exemption does not apply here because that exemption
is limited to non-process related structures. Q&A 278 in the Revised 1998 Versian of the
EPCRA Section 313 Questions and Answers document states that “structural materials not
associated with the process are exempt from reporting.” As the ash used as structural fill and for
reclamation activities is integral to the processes taking place at mining facilities, the chemicals
in the ash used for these purposes are not eligible for the structural component exemption.

I hope this information is helpful to you in making threshold determinations and release
and other waste management calculations under EPCRA section 313. If you have any other
further questions, please call me at 202.260.9592 or Larry Reisman of my staff at 202.260.2301.

Sincerely,

uif D

Maria J. Doa; Ph.D., Chief
Toxics Release Inventory Branch



