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MARCH 8, 2000

OFFICE OF
ENVIRONMENTAL INFORMATION

Mary Ann Kowalski

'S EPA Region 2

Pesticides and Toxics Branch (MS 103)
Building 10

2890 Woodbridge Avenue

Edison. NJ 08837-3679

Dear Ms. Kowalski:

This letter is in response to your February 25, 2000 facsimile, a February 23. 2000 email
from Nora Lopez. the TRI Coordinator for Region 2, and follow-up telephone conversations
taking place on February 25. 2000 and March 1, 2000. Basically. vou are asking tor guidance on
applying the term "adjacent” as that term is used in the statutory and regulatory definition for the
term "facility." (See EPCRA Section 329 and 40 CFR Section 372.3).

According to your email, Air Cruisers, a company located in Belmar. New Jersev.
manufactures and repairs evacuation slides for airplanes. This company owns two buildings
located approximately 200 feet apart from one another and on opposite sides of State Highway
Route 34. The two buildings are located on lot #1 and lot #58 on the attached plat map. Based
on this information. you are asking if these two commonly-owned buildings are on "adjacent”
sites and therefore. represent one facility for EPCRA Section 313 reporting purposes.

As vou are aware, EPCRA Section 329 defines "facility” in pertinent part as:

... all buildings. equipment, structures. and other stationary items which are located on a
single site or on contiguous or adjacent sites and which are owned or operated by the
same person (or by any person which controls, is controlled by. or under common control
with such person).

(See also 40 CFR Section 372.3). As the two buildings at issue are commonly-owned. the sole
question that needs to be answered in order to determine if these two buildings should report as
one tacility under EPCRA Section 313 is whether these two sites are adjacent to one another.
Webster’s dictionary defines "adjacent” as "to lie near, . . . nearby." The same dictionary detines
"nearby" as "close at hand.”
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Based on the information provided. EPA considers these two sites and the buildings on
the sites to be adjacent to one another. While the two buildings are not directly across the street
from one another, they are only 200 feet apart and they are only separated by a public highway.
The guidance provided in Q&A #81 of the 1998 EPCRA Section 313 Questions and Answers
document, (December 1998, EPA 745-B-98-004), makes clear that two commonly-owned
establishments separated by a public right-of-way "constitute one facility for Section 313. since
they are still physically adjacent to one another except for a public right-ot-way." Accordingly.
the two buildings presently at issue are on adjacent sites and therefore. the two buildings are part
of one facility for purposes of threshold determinations and release and other waste management
calculations required pursuant to Section 313 of EPCRA.

[ hope this information is helpful insofar as implementing the reporting requirements for
Section 313 of EPCRA. If you have any other questions, or desire turther information. please
call Larry Reisman. of my staff, at 202.260.2301.

Sincerely,

Maria J. Doa, Ph.D., Director
Toxics Release Inventory Program Division



