
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
                               WASHINGTON, D.C. 20460

                                                           April 23, 2001

                                                                                                                                                                      OFFICE OF
ENVIRONMENTAL  INFORMATION

Mr. Derek Jelinek
Environmental Specialist
A V Systems, Inc.
4657 Platt Road
Ann Arbor, Michigan 48108-9726

Dear Mr. Jelinek:

This letter responds to your March 01, 2001 letter requesting guidance regarding the reporting requirements
of section 313 of the Emergency Planning and Community Right-to- Know Act (EPCRA). Specifically, you
are asking for guidance about Example 6 on page 16 of the 2000 Toxic Chemical Release Inventory
Reporting Forms and Instructions (February 2001, EPA 745-B-01-001):

Example 6: Concentration Ranges Straddling the De Minimis Value

A facility processes 8,000,000 pounds of a mixture containing . . . manganese.
Manganese is eligible for the de minimis exemption at concentrations up to
1%… The MSDS states the mixture contains 0.2% to 1.2% manganese. The
amount of mixture subject to reporting (at or above de minimis limit) is:

[(8,000,000) × (1.2% - 0.9%)] ÷ (1.2% - 0.2%)

The average concentration of manganese that is not exempt (at or above de
minimis limit) is:

(1.2% + 1.0%) ÷ (2)

Therefore, the amount of manganese that is subject to threshold determinations
and release and other waste management estimates is:

[((8,000,000) × (1.2% - 0.9%)) ÷ (1.2% - 0.2%)] × [1.2% + 1.0%) ÷ (2)]=

26,400 pounds… manganese (which is above the processing threshold for
manganese)

In response to one of your questions regarding Example 6, as that example states; only 26,400 pounds of
manganese is subject to both the threshold determinations and the release and other waste management
calculations.

Further, for purposes of illustration, you pose the following:

Assume all 8,000,000 pounds of the mixture in Example 6 goes into a process that



has associated releases. The facility measures the amount of manganese released
on a daily basis. The facility determines the releases to be 1,000 pounds. Does
EPA intend that those measurements be adjusted to reflect the releases based on
the non-exempt amount?

As Example 6 states, only 26,400 pounds of manganese in the mixture is subject to both threshold
determinations and release and other waste management calculations. Accordingly, a ratio between the
non-exempt amount of manganese and the total amount of manganese may be applied against the measured
releases. Therefore, as your letter provides by way of follow-up example, 660 pounds (as opposed to 1,000
pounds) may be reported for this mixture:

1,000 pounds measured release × (26,400 lbs. ÷ 40,000 lbs.) = 660 lbs.,
where the 40,000 lbs. = [(8,000,000) × ((1.2% - 0.2%) ÷ 2)]

I hope this information is helpful to you in understanding the reporting requirements of section 313 of
EPCRA. If you have any other questions, or desire further information, please call Larry Reisman, of my
staff, at 202.260.2301.

Sincerely,

                                                                                               
Maria J. Doa, Ph.D., Director
Toxics Release Inventory Program Division


