r UMITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
WASHINGTON, D.C. 20480

Lisa B. Kost, Chairman p
Environmental Committee PREVENTION, PESTICIDES AND
Texas Mining and Reclamation Association 1R e e

314 Highland Mall Blvd, Suite 510 ; \
P. 0. Box [4667

Austin, TX 78761-4667 FEE | [999

Dear Ms. Kost:

| am writing in response to your letter to Dr. Warren Layne of EPA, FEegion 6, dated
January 14, 1999, In your letter you ask for clarification on how reclamation activities at coal
mining facilities are treated under section 313 of the Emergency Planning and Community Right-
to-Know Act (EPCRA). In support of your understanding that reclamation activities at coal
mining operations are exempt under the coal extraction activities exemption, you cite several
sources: namely, the training sessions held by Region V1 on February 3, 1998, the September 26,
1997 Guidance Document for Coal Mining Facilities, and the language found at 40 CFR section
<77 3 and 40 CFR section 372.38. In vour letter, however, you recognize that subsequent
guidance indicates that reclamation activities may not be exempt under the extraction exemption.
In asking for clarification on this issie, vou provide that reclamation activities include, but are
not limited to, leveling and contouring spoil, planting vegetation, and vegetation management
that includes mowing, fertilization and the use of pesticides.

The sources you cited do not expressly state that reclamation is part of extraction. 40
CFR section 372.3 defines coal extraction and it reads:

Cpal extraction means the physical removal or exposure of ore, coal, minerals, waste
rock, or overburden prior to benéficiation, and encompasses all extraction-related
activities prior to beneficiation. Extraction does not include beneficiation (including coal
preparathgs), mineral processing, in situ leaching or any further activities.

Section 372.38(gY allows for a coal extraction activities exemption. [t reads:

Coal extraction getivities. [ a oxic chemical 15 manufactured, processed, or otherwise
used in extraction by facilities in $1C code 12, a person is not required Lo consider the
quantity of the toxic chemical so manufactured, processed, or otherwise used when
determining whether an applicable threshold has been met under section 372,25
{(“Thresholds for reporting”™) or section 372.27 (“Alernate threshold and certification’™.
or determining the amounts to be reported under section 372.30 (“Reporting requirements
and schedule for reporting”).
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Similarly, the 1997 guidance document for coal mining facilities does not state that reclamation
is exempt under the extraction exemption. (See page 3-1).

However, as vou point out, the February 1998 Addendum to the 1997 guidance document
provides additional insight re carding this exemption. [n fact, at page 41 =42, the Addendum
expressly provides that the “otherwise use of ash, waste rack or fertilizer for reclamation are not
considered part of extraction, and amounts of listed toxic chemicals contained in these matenals
st be considered toward threshold determinations and release and other waste managemenl
calculations.” Actually, this portion of the Addendum has been incorporated into QéeA 386 of
the revised 1998 version of the EPCRA Section 313 Questions and Answers document
(December 1998, (See also Qd&A 383).

Further: vou should note the new, 1999 guidance document for coal mining facilities, 13
presently available on the TRI web site al hitps/www.epa.goviopptinte/rif and will soon be
available in paper version. Pages 3-43 and 3-46 of that document specifically address the coal
mining extraction activities exemplion. Moreover, page 3-37 provides a complete discussion
regarding reclamation sctivities at coal mining facilities and how various materials that may
contain EPCRA section 313 chemicals should or should not be considered. Q&A 386 in the
1008 version of the Q& A document also mentions how activities where reclamation and
extraction take place simultansously should be considered. EPA has determined that materials
containing EPCRA section 313 chemicals associated with extraction, such as top soil,
averburden, etc., are exempt from threshold determinations and release and other waste
management calculations, As a result, amounts of these materials do not have to be considered
woward release calculations when they are disposed at the site from which they were extracted.
However, materials not eligible for the extraction exemption (e.2., ash or overburden brought
from off-site) disposed of on-site are considered otherwise used and must be considered toward
threshold determinations and release and other waste management calc ulations. Since these
materials are disposed, they are ineligible for the de minimis exemption. [n accordance with this
puidance, the reclamation activities mentioned in your letter (leveling and contouring spoil,
vegelation planting, and vegetation management that includes mowing, the use of fertilizer and
the use of pesticides) may not be entitled to the extraction exemption and therefore, the listed
chemicals associated with these activities may have to be considered toward the appropriate
threshold determinations and release and other waste management caleulations.

| hope this information is helpful to you in making threshold determinations and release
and other waste management caleulations for section 313 of EPCRA. If you have any other
questions, or desire further information. please call either Larry Reisman at 202.260.2301 or me
at 202.260.9592.

Sincerely,
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Maria 1. Doa, Ph.D., Chael
Toxics Release [nventory Branch



