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Dear Mr. Solyst:

This letter is in response to your June 1, 1999 letter concerning the applicability of
section 313 of the Emergency Planning and Community Right-to-Know Act (EPCRA) to metals
and metal compounds transferred off-site for waste management purposes. Specifically, you are
asking for clarification regarding the identification of metals and metal compounds that may be
considered “treated for destruction” and reported as such under Section 8.7 of the Form R. In
your letter you refer to EPA guidance on how facilities should report for barium chloride that is
converted to barium sulfate. That guidance can be found in Q&A 456 of the 1998 EPCRA
Section 313 Questions and Answers document (December 1998; EPA 745-B-98-004). Q&A 456

reads as follows:

456. Waste containing barium chloride is shipped off site to a RCRA treatment, storage,
or disposal (TSD) facility. The TSD facility treats the barium chloride, converting it to
barium sulfate. The barium sulfate is stabilized and subsequently disposed. Since barium
sulfate is excluded from the EPCRA Section 313 barium compounds category, should the
barium chloride be reported as shipped off site for treatment or transferred off site for
disposal?

Barium chloride is being converted into a chemical that is not reportable under EPCRA
Section 313. Therefore, the barium chloride would be considered to be treated for
destruction. The barium chloride should be reported in Section 6.2 as transferred off site
for treatment. M69-other waste treatment-should be used. Despite the fact that barium
chloride is a metal compound, the quantity of barium chloride transferred off site should
be reported in Section 8.7 rather than Section 8.1. The waste management of barium
chloride is reported this way in Section 8 because the metal compound that barium
chloride is converted to (barium sulfate) is not reportable and thus the barium chloride
can be considered destroyed.

Accordingly, in response to the example posed in your letter, if titanium tetrachloride (an
EPCRA section 313 listed compound) is transferred off-site and as a result of off-site treatment is
converted to titanium sulfate (not listed), facilities should consider the titanium tetrachloride
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treated for destruction and therefore, the facility sending the material off-site should report this
waste management activity under sections 6.2 and 8.7. Unlike the metal compound categories, in
which only the metal portion of the metal compound is reportable in the release and other waste
management sections of the Form R (Part II, Sections 5-8), for individually listed metal
compounds, such as titanium tetrachloride, the whole compound is reported in the release and
other waste management portions of the Form R. Thus, if titanium tetrachloride in waste is
converted to titanium sulfate, the titanium tetrachloride would be considered treated for
destruction.

I hope this information is helpful in making threshold determinations and release and
other waste management calculations for section 313 of EPCRA. If you have any other
questions, or desire further information, please call either Larry Reisman at 202.260.2301 or me
at 202.260.9592.
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