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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

2 %
$ N i WASHINGTON, D.C. 20460
<
%M&% June 7, 1999
/”)‘l PROTE
. OFFICE OF
Ms. Monica Lopes PREVENTION, PESTICIDES AND
C onne CtiV TOXIC SUBSTANCES
630 Martin Luther King Blvd.

Wilmington, DE 19899
Attn: Safety & Environmental Services

Dear Ms. Lopes,

This letter is in response -o your e-mail to Sara Hisel McCoy, of my staff, dated April 15,
1999, zoncerning the applicabiity of section 313 of the Emergency Planning and Community
Right-:0-Know Act (EPCRA). Your e-mail contained three questions regarding the application
of the #e minimis exemption to various toxic chemicals and the application of EPCRA section
313 reoorting requirements to toxic chemicals contained in ash.

Your first question addresses the application of the de minimis exemption to the burning
of landfill gas generated on-site. You explain that the gas has a heating value of 585 Btu/scf and
is comdosed of 58% methane, 41% carbon dioxide, and the remaining 1% contains several
organic compounds. You also inquire as to whether AP-42 emission factors for natural gas may
be used to estimate releases frcm landfill gas combustion. As I understand your question, the
landfill gas is burned in an on-site combustion unit.

Toxic chemicals contained in landfill gas that are burned on-site as fizel should be
considered toward the facility’s otherwise use threshold, in addition to being considered as a
waste management activity and therefore, reported as either treated for destruction or, if the toxic
chemical has a significant heating value (e.g., 5,000 Btu/Ib) and is combusted in a boiler or
industrial furnace, as combusted for energy recovery. In any event, the toxic chemicals in the
landfill gas are not eligible for the de minimis exemption because the de minimis exemption does
not apply to wastes. The landfl gas is spent or contaminated, and therefore, the burning of these
chemicals constitutes a waste management activity. If you believe that AP-42 will provide your
best esimate of releases, you may refer to section 2.4 (“Landfills”) of AP-42 for guidance about
toxic caemicals in landfill gas.

Your second question regards the burning of storage tank vent gases generated off-site
and hard piped to an on-site combustion unit. You explained in a follow-up conversation with
members of my staff that the off-site storage tank holds raw materials and the vent gas is hard
piped to your facility as a means of controlling air emissions. You also explained that your
facility burns the vent gas in compensation for the other facility treating your wastewater. Based
on this scenario, you are asking whether the de minimis exemption may be applied to toxic
chemicals contained in the vent gas burned on-site.



Toxic chemicals in gases from the storage tanks holding raw materials are eligible for the
de minimis exemption if they are burned as a fuel in a combustion unit. These toxic chemicals are
not being managed as waste because they are contained in a mixture that has never been used and
are not themselves spent or contaminated. However, any toxic chemicals in the raw material that
are above their respective de minimis concentrations must be considered toward the facility’s
otherwise use threshold.

Your third question asks about the application of EPCRA section 313 reporting .
requirements to tcxic chemicals contained in ash that is generated as a byproduct at electricity
generating facilities. Specifically, you ask why toxic chemicals in ash transferred off-site for
ce-tain applicatiors (e.g., roadfill) constitutes a waste management activity while toxic chemicals
in ash sent off-site to be incorporated into concrete are considered “processed.” :

Page 3-49 of the EPCRA Section 313 Industry Guidance for Electricity Generating
Fagilities (January 1999; EPA 745-B-99-003) states: ; :

A facility distributes ash (which meets industry specifications) containing EPCRA
Section 313 chemicals into commerce for use in the manufacture of concrete. This
activity ccnstitutes a processing activity, and the de minimis exemption applies to
amounts of EPCRA Section 313 chemicals in the ash distributed into commerce, and
to releases and other waste management activities associated with this processing
activity. '

EPCRA Section 313 chemicals in ash sent off-site for use as roadfill, landfill, and in
mining reclamation are being managed as a waste, therefore they are not eligible for
the de minimis exemption.

The toxic chemicals in ash being sent off-site for use as roadfill, landfill, and in mining
reclamation are being disposed of off-site. Therefore, the toxic chemicals in the ash are being
managed as a waste and these toxic chemicals are not eligible for the de minimis exemption.
However, the toxic chemicals in the ash transferred off-site for incorporation into concrete are
being processed decause the ash, which must meet certain specifications, is being distributed into
commerce and is being mixed, blended, and incorporated into concrete. Therefore, these toxic
chemicals should be considered toward processing thresholds. The de minimis exemption may
be considered for toxic chemicals in ash that is transferred off-site for incorporation into
concrete. In adcition, EPA would consider ash that is transferred off-site for incorporation into
roofing shingles to be similar to ash that is transferred off-site for incorporation into concrete.
Therefore, the toxic chemicals in the ash that is incorporated into roofing shingles are being
processed and the de minimis exemption may be considered for these toxic chemicals.



[ hope this information is helpful to you in making threshold determinations and release
and other waste management calculations for section 313 of EPCRA. If you have any other
questicns, or desire further information, please call either Larry Reisman at 202.260.2301 or me
at 202.260.9592.

Sincerely,

Maria J. Doa, EE.D., Chief

Toxics Release Inventory Branch



