
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON. D.C. 20480 

OFFICE OF 
S D U D W A S E ~  

BIBaOENCYREGPON8E 

Mr. John Hopewell 
Mmager, Environmental AEairs 
National Paint and Catings M a t i o n  
1500 Rhode I s h d  Avenue N.W. 
Washington, D.C. 20005 

Dear Mr. Hopewell: 

Thank you for your October 12,2006 Ietter in which you seek claiflcaxion of 40 
CFR 262.34(a)(lxii) in conmzfion with the turnover of hawadom wastes stored in 
generator accumulation tanks. Sgecitidy, you request guidance on whether a hamdoas 
waste generator accunulation tank has to be complaely emptkd every 90 days to meet 
the mvmulatimn time requirement, or whether the t& volume can be "turned om," 
removing a volume of material equal to w gteatar than the tank volume fimn the tank 
every 90 days. This turnover approach (which EPA refers to in our letter as the "mass 
balance appmachH) appears to be used, as degctibed in your letter, in wnnection with 
tanks that receive hazardous w* on an ongoing, continuing M s  (which EPA refers to 
in our letter as a "continuous flow process"). By completing this tumovw, you believe 
that~~oww~volumere~intbetankunitwouldwtbe~~nsideredas 
being stored or sccumulaW for more than 90 days, thus aw&g the need to obtain a 
Resource Com~vatiotl and Recovery Act (RCRA] Patr 3 sorage permit In response to 
your mp&, EPA is inter@& 40 CFR 262.3$Ia)(l)(ii) to allow for the tmwver 
approach you describe in your letter, subject to the various conditiom and mquhments 
we disouss in greater detail below. 

As you state in your letter, large quantity generators aocumdating h d o u s  
wastes in tanks must comply with the 40 CFR 262,34(a)(l)(ii) requirements in order to 
accumulate h d o u s  waste on-site in tanks for 90 days or less without a permit, 
provided they comply with the 40 CFR part 265 Subpart J requirements (except 
265.197fc) and 265.200). You believe that, as written, this regulation is unclear and, in 
the absence of any clarification in this aria, may be interpreted to mean that each ta& 
must be completely emptied at least every 90 days even where the tank's '(volume 
capadty" hns already been turned over within the 90 day time-. You a r e  instead 
for an intetp?tation of this regulation to allow for hazardous waste 'Turnover" at least 
once every 90 days. 



EPA integets this r e w o n  to allow Irnge quantity generators ~ocumulathg 
hazardous wastes in tanks to meet the 40 CFR 262.34(aXl)(%) requhwnertt by wing 
#odic tank "turnover," so long as hazardous waste entering the remains in the unit 
for no more than 90 days. @A's intaptation of this mgulation is set forth below in 
greater derail. 

Tanks can be operated in one of two ways - in a batch process or in a continuous 
flow process. 

Batch Process 

Under a batch process, a tank reoaives a batch (or batches) of hazardous waste on 
a onetime or intermittent basis. Under s batch grocess scenario, the 90day waste 
accumulation clock for a large quantity generator starts when bazdou8 waste fust entem 
the he. If, for examp1, the he tank up Up 30 daysv and is emptied on day 30, the 
requirements of 40 CFR 262.34(a)(L)(ii) are met since the hazadobs warrts has been in 
the tank for less than 90 days. The next 90 day period begins when hwmdws waste is 
added to the tank tht laas bean emptied (for example, on day 31). Vthe tank is emptied a 
second time viithin 90 days of day 31, the requirements of 40 CFR 262.34(a)(l)(ii) are 
met. 

EPA exolained this uaticular method of 90-day waste accumulation calculation, 
intended to appiy to aanks &zing a batch process, in-the preamble to the generatox 
accumulation final rule promulgated on January 11,1982 (47 FR 1250): 

As with accumulation in containers, fke %-day period begin$ the moment the 
generator &st p h s  hazardous wnsW in an "empty tank." The generator then 
mustrmovedwastegfromthetankwirhin90daysfromthetimehfirstplsces 
wastes in the "empty" tank. A tank will be considered empty w h i t s  contents 
have been drained to the fullest extentpossible. Since many tank designs do not 
allow for complete tank drainage b e  to flanges, screens or siphons, it is not 
expected that 100% ofthe wastes will h y s  be removed. As general guidance, a 
tank should be cuasidfaed empty when the gumrator has l& the tank's drainage 
system open until rm steady, continuous flow has mwd." 

Large quantity generators 4tilizing a batch prams 1nust meet the requirerments of 
40 CFR 262.34(a)(l)(u). For example, the use of inven* m d s  in c&motion with 
tanac~gsmypvidew~anthatthetankhssbeen~~iedwithinm 
appropriate h e  period. Specifically$ the inventory records Sypioally show the data and 
~~ quantity of hazardous waste entering the tank, as well as the dates the tank m 
emptied. Shipping or hmdow waste d k s t  reoords also may be wed to vefify when 
the he was emptied. Likewise, tanks accumulating hazanious wastes m y  have 
infomation ind&thg the time and date hazardous k s t e  first entered the tank. There 
rnav be other methods to demonstrate that a tank has been emotied, but anv method used 
to c ' o w  compliance with 40 CFR 262.34(a)(l)(ii) must be kinable akd easily 
discernible to EPA or an autho- state. 



Continuous Flow Process 

Under the continuous flow procm, in contrast to the batoh prooess described 
above, the tank receives haardous waste on m ongoing continuous baais. In the cage of 
Iwz~~Ious wastes flowing through tanks continwusly, there is a m e m  of demomtmting 
when a tank is "emptied" within 90 days uuder 40 CFR 262.34(a)(l)(ii) that would not 
require completely emptying the tank, and may be more suitable for tclIlks with 
continuous flow. More swifically, a mass balaace amroach fi.e.. the ''Nmover" . - 
apprmh, as you r e f d  to it, in your letter) ean be for continuous flow tanks rather 
than the approach descriid above for batch process tanks. The key param&em in this 
mass bafmee appmch are the volume of the Urnk (e.g., 6,000 gdons), the ddy. 
throughput of hamdous warcte (e.g., 300 gallom per day) and the time period the 
hazardous waste "resides" in the tmk. In this exm~le ,  the M o u s  W e  enteaina the 
taak wsuld have a residence time of 20 days ((6,060 &ons/300 gallons per day) =-20 
days) and meet tlte requiremeats of 40 CFR 262,34(aj(lj(ii) since the hazardous waste 
has been in the tank for less than 90 days. 

Large qmaity generators accumulating hazardous wastes through a continuous 
flow process must a h  d e m o m e  thgt the hwadms waste hm nOt been &od for more 
than 90 days. This may be achieved by the uss of inventory, or some fonn of acemuting 
or monitorina data. For e-le, a menttor could confirm that the volume of a tank has 
been emptiedeverlv 90 days b i  dg the results of monitoring equipment both 
entering and Leaving a tank. Thia recordkeepitlg, in oonjunction wi& the tank volume, 
would &able inap&om, as mU as f a p c i l i t y t s r e ~ l  demmmtmb co~plianoe with 40 
CFR 262.34(aXl)(ii). Likewise, i n i n  the tank, a gemrator d d  mark both the 
tank volume and eshated daily thughput to ellow bpwtors to deRermine the number 
of days that hamdous waste residus in a taa2c to determine a o a t p b  with 40 CFR 
262.34(a)(lXi). As noted above, theremay be other methods to demo- that a ttmk 
has been emptid, but any method or demomhtion to codinn compl imcem~ be 
rewonable and wily d i d b l e  to EPA or an authozized State. 

As you state in your letter, generators also would still be tqu.ired to meet all 
applioable hazardous waste regulations found in 40 CFB part 265, Subpart 3. In 
addition, if the tauk is removed from service, the regulation requires the system to 
undergo a formal RCRA closure to remove or decontaminate all hwwdous waste 
associ&c~ with the tank system 

Please note that this is @A's intetpretation of the federal hazardow wax& 
regulations. Most soatus are a u t h e  to p r a t e  theu cwl hamdou8 waste ixxmgement 
pmgnm As such, states may impose regulatim w M  may be more &&gent andor 
broader in mpe than the federal regdaths. Therefore, you should check with the 
appropride state agency to detemhe the requhmnts applicable to your actrvities. 



Should you have any questions on this subject, please contact Jim 0'- at .. (703) 308-8827 or olem.iim6fie~a.90~. 

S i r e l y  yours, 

Man ~ & e ,  JXrector 
Office of Solid Waste 

cc: Tom Kennedy. Association of State and Territorial Solid Waste Management 
W c i a l s  (ASTSWMO) 
Barry Elman, OPE1 


