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HSWA APPLIED TO FEDERAL FACILITIES AT DOE-OAK RIDGE 
 
FROM:     Marcia Williams  
          Director 
          Office of Solid Waste 
 
TO:       James H. Scarbrough 
          Chief, Residuals Management Branch 
          Waste Management Division, Region IV 
 
Your July 25, 1985, letter asked several questions 
regarding the applicability of HSWA requirements to the DOE Y-12 
facility at Oak Ridge.  The first provision you asked about is 
§3004(u), which is invoked only when a facility is seeking a 
RCRA permit.  HWDMS indicates that the Y-12 facility is seeking 
a permit, which triggers the corrective action authority to 
address releases from solid waste management units (SWMUs). 
However, Oak Ridge is a Federal facility.  The applicability of 
§3004(u) has been called into question for Federal facilities, 
and EPA is involved in on-going negotiations with other Federal 
agencies on this issue.  Specifically, the final codification 
rule states that: 
 
     The extent to which the above interpretation 
     applies to Federal facilities raises legal and 
     policy issues that the agency has not yet 
     resolved....Permit applications for Federal 
     facilities will continue to be processed, 
     but recognizing that final Federal facility 
     permits may not be issued where these unresolved 
     issues exist, EPA will make its best efforts 
     to resolve these issues in the next 60 days. 
     50 Fed. Reg. 28712 (July 15, 1985). 
 
If the facility is seeking a RCRA permit and it has no SWMUs 
or if it has SWMUs that it agrees to address, the permitting 
process can move forward and corrective action pursuant to 
§3004(u) can progress accordingly.  However, if the facility is 
not willing to address SWMUs, the permitting process for this 
facility becomes more complex.  For further information on 
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§3004(u), please contact Dave Fagan of the Permits Branch at 
FTS 382-4751. 
 
The final codification rule does not set standards for 
implementation of §3004(v) and states that in the interim 
decisions to issue orders for this section shall be done on 
a case-by-case basis.  This section of HSWA provides that: 
 
     As promptly as practicable after the date of  
     enactment...the Administrator shall amend the 
     standards...regarding corrective action required 
     at facilities for the treatment, storage, or 
     disposal, of hazardous waste...to require that 
     corrective action be taken beyond the facility 
     boundary where necessary to protect human health 
     and the environment.... 
 
If you are interested in pursuing such an order for this 
facility, you should contact Ginny Steiner of the Office of 
Waste Programs Enforcement at FTS 475-9320. 
 
We are as yet unsure what mechanism to use in applying 
§3008(h) to Federal facilities due to our dispute resolution 
policy for such facilities.  Normally, however, if a facility 
is operating under interim status, the authorities in 
§3008(h) can be used to deal directly with on-going environ- 
mental problems.  The trigger for issuing such orders and 
initiating civil referrals is the existence of a release. 
However, because of the nature of the §3008(h) provision, 
it is subject to limitations.  Your question is not entirely 
clear, however, in terms of what units are leaking and 
their permitting status.  You state that the pond is a RCRA 
unit and then state that it has no ground-water monitoring 
system.  If the pond is operating pursuant to the interim 
status requirements, it must have a ground-water monitoring 
system.  If you have specific questions on this process or 
how it should be implemented, please call Ginny Steiner at 
the number listed above. 
 
In addition, you have asked whether it is significant in 
determining the applicability of RCRA corrective action that 
one or more contaminants being released through the NPDES 
point are not specified in the permit.  This factor is not 
significant in determining RCRA's applicability to the 
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release.  The key question is whether the release from an out- 
fall addressed in the NPDES permits is within the exemption 
for NPDES discharges found in §1004(27) of RCRA.  We are 
currently developing guidance covering RCRA jurisdiction and 
NPDES discharges. 
 
You have also asked whether a release which occurred prior 
to the date of the NPDES permit could be addressed by correc- 
tive action measures pursuant to §3004(u).  Corrective measures 
could apply to a release which occurred prior to the issuance 
of a NPDES permit.  As a matter of policy EPA has decided to 
rely on the NPDES program to address releases, otherwise within 
the scope of §3004(u), that are addressed by that program. 
See 50 Fed. Reg. 28714 (July 15, 1985).  In keeping with that 
policy it may become necessary to distinguish between releases 
which occurred prior to the issuance of a NPDES permit and any 
subsequent releases.  As a practical matter this may be diffi- 
cult if not impossible to do; therefore, EPA policy is that 
where such a distinction cannot be made and the existence of a  
prepermitted release is clear, the entire contaminated area is 
subject to clean up. 
 
Please feel free to contact Chaz Miller, our Federal 
Facilities Coordinator, at FTS 382-2210 if you have any further 
questions on these issues; we are developing the policies for 
these new statutory authorities as quickly as possible. 
 
cc:  Thomas W. Devine, Director, Waste Management Division, 
       Region IV 
     RCRA Branch Chiefs, Regions I-X 
     State Programs Branch, OSW 
     Permits Branch, OSW 
 
 


