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Ms. Jennifer J. Peters 
Sr. Vice President/Regulatory Affairs 
The Silver Council 
2300 M Street, N.W. 
Suite 800 
Washington, DC  20037 
 
Dear Ms. Peters: 
 

Thank you for your letter requesting information about the Resource 
Conservation and Recovery Act hazardous waste management regulations.  
Specifically, you ask about circumstances under which a generator may recycle its own 
hazardous waste on-site without counting the waste toward the monthly hazardous 
waste quantity determination used to determine the generator’s regulatory status (e.g., 
large or small quantity generator). We apologize for the delay in our response. 
 

The regulations at 40 Code of Federal Regulations (CFR) 261.5(c)(3) state that 
“When making the quantity determinations of this part and 40 CFR part 262, the 
generator must include all hazardous waste that it generates, except hazardous waste 
that . . . is recycled, without prior storage or accumulation, only in an on-site process 
subject to regulation under 40 CFR  
261.6(c)2 . . . .” 
 

In your letter, you state that silver-bearing solution that is removed from a photo 
processing machine may be carried directly to an onsite silver recycling unit in buckets 
or other similar means of conveyance. You ask whether EPA would consider recycling 
under these circumstances to have occurred “without prior storage and accumulation.” 
  

As explained to you by Ann Codrington, of the Office of Solid Waste, it is not 
necessary that a generator install direct piping connections between the waste 
generation process and the recycling unit in order to meet the conditions for not 
counting hazardous wastes under §261.5(c)(3).  Silver-bearing solution may be 
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transferred via a bucket if the solution that is removed from the processing machine is 
transferred immediately from the machine to the recycling unit.  A generator need not 
count the silver-bearing solution against the monthly waste accumulation limit if no 
storage or accumulation has taken place.  If however, the photo processor stores or 
accumulates the silver bearing solution before it is recycled, the solution would have to 
be counted towards the monthly quantity of hazardous waste generated. 

 
Please note that the preceding is an explanation of federal regulations.  The 

Environmental Protection Agency authorizes states to implement the hazardous waste 
management program.  In authorized states, the states’ regulations are in effect in lieu 
of the federal regulations.  States may also adopt regulations that are more stringent 
than the federal regulations.  Thus, a generator in an authorized state should contact the 
state implementing agency to determine how this issue is handled under the state 
hazardous waste program. 
 

For further questions in this area, please contact Ann Codrington at 703-308-8825 
or Richard Lashier at 703-308-8796. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Elizabeth Cotsworth, Acting Director 
Office of Solid Waste  

 
   
 
 


