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FEB 5 1991 
 
Mr. James Buckert, Manager 
Technical Support Unit, Permits Section 
Division of Air Pollution Control 
Illinois Environmental Protection Agency 
P.O. Box 19276 
Springfield, IL  62794-9276 
 
Dear Mr. Buckert: 
 
This is in response to your January 7, 1991 letter on POHC  
selection for a RCRA hazardous waste incinerator trial burn.  You  
inquired whether 1,2,3-trichlorobenzene would be acceptable to 
use as a solid POHC, considering that this compound is not listed 
in 40 CFR Part 261, Appendix VIII. 
 
My understanding from your letter and discussions with you  
and Mike Davidson is that you believe that, on a technical basis, 
1,2,3-trichlorobenzene would be a good choice as a POHC because 
1) it is a solid at ambient conditions and thus could be mixed 
with solid waste feed; 2) with respect to incinerability, 1,2,3- 
trichlorobenzene is expected to perform similarly to 1,2,4- 
trichlorobenzene, an Appendix VIII compound which is in Class I 
of the Thermal Stability at Low Oxygen (TSLoO2) ranking (This is  
based on input from Dr. Barry Dellinger, University of Dayton  
Research Institute, as relayed by Larry Johnson, EPA Office of  
Research and Development); and 3) the compound is readily  
available and can be sampled and analyzed by standard EPA methods  
and procedures. 
 
Thus, your inquiry primarily focused on whether the fact 
that 1.2,3-trichlorobenzene is not on Appendix VIII would  
eliminate this compound as a potential POHC.  As I mentioned to  
you in our telephone conversation, this issue was addressed in an  
April 27, 1990 EPA proposal to amend the hazardous waste  
incinerator regulations.  EPA believes that there are situations  
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where compounds not on Appendix VIII may be more suitable as  
POHC's than Appendix VIII compounds (due to concerns such as  
availability, toxicity, etc.).  For this reason, we proposed to  
amend §264.342(b)(1) and §270.62(b)(4) to specifically state that  
POHC's need not be listed in Appendix VIII or be present in the  
normal waste feed provided the applicant demonstrates that the  
compound is a suitable indicator of compliance with the DRE  
standard. 
 
Therefore, your proposal to use a non-Appendix VIII compound  
as a POHC is considered acceptable in terms of our most up-to- 
date thinking on POHC selection.  Further, since it is planned  
that the trial burn will include two additional POHC's which are  
Appendix VIII compounds, the proposed set of POHC's would also be  
consistent with the current wording of the RCRA incinerator  
regulations. 
 
If you have any further questions on this issue, feel free 
to contact me at (202) 382-3132. 
 
Sincerely, 
 
 
Sonya M. Sasseville, Chief 
Alternative Technology Section 
 
 
cc:  Y.J. Kim, Region V 
     Lionel Vega 
     Larry Johnson 
     Elizabeth Cotsworth 
 


