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NOV 7 1986 
 
Mr. Gary Winslow 
Sandoz Crop Protection Corp.  
Chemical Manufacturing 
1990 Bay Road 
East Palo Alto, CA  94303 
 
Dear Mr. Winslow: 
 
This letter is in response to your October 8, 1986, letter 
requesting guidance regarding the interpretation of the scope 
or the spent solvent listings (i.e., EPA Hazardous Waste Nos.  
F001, F002, F003, F004, and F005).  In your letter, you 
discuss your understanding of these hazardous waste listings 
and request that we determine whether three specific wastes 
are listed spent solvents.  
 
In general, your understanding of the regulations related 
to the identification and classification of spent solvent 
waste is correct.  However, below are the criteria that we 
use to determine whether a particular waste is a hazardous 
spent solvent: 
 
1)   the waste must be a solid waste as defined in 40 CFR 261.2, 
 
2)   the waste must be generated as a result of the solvents 
     being used for their solvent properties: that is, to 
     solubilize (dissolve) or mobilize other constituents.  
     (The listings do not cover manufacturing process wastes 
     that are contaminated with solvents when the solvents 
     are used as reactants or ingredients in the formulation 
     of commercial chemical products.), and 
 
3)   in the case of solvent mixtures, the mixture must contain, 
     before use, a total of ten percent or more (by volume) or  
     one or more of the solvents listed in F001, F002, F004,  
     or F005 (see 50 FR 53315). 
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In regard to the three specific examples that you discuss 
in your letter, each example involves the generation of a  
solvent-contaminated process wastewater.  You are correct in  
your conclusion that the spent solvent listings are not applicable 
because these wastewaters are manufacturing process waste streams, 
and not the spent solvents.1/  Thus, these wastes would only be  
considered hazardous wastes if they exhibit one or more hazardous 
waste characteristics defined in 40 CFR 261.21 - 261.24.  
 
Please contact Mr. Matt Straus at (202) 475-8551 if you  
have additional questions regarding the regulatory status of  
these wastes.  
             
 
1/   It should be noted that if the waste streams discussed 
     in your letter were a mixture of wastewater and spent solvent 
     (i.e., it is not a waste which contains a solvent as a result 
     of an actual manufacturing process), the wastewater mixture 
     would not be regulated if the mixture met the conditions in 
     40 CFR 261.3(a)(2)(IV)(A) or (B).  
 
Sincerely,  
 
 
Marcia Williams 
Director  
Office of Solid Waste 


