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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
November 1, 1993 
 
Ethan R. Ware 
Ogletree, Deakins, Nash, Smoak & Stewart 
Palmetto Center 
1426 Main Street 
P.O. Box 11206 
Columbia, South Carolina 29211 
 
Dear Mr. Ware: 
 
     Thank you for your letter dated January 4, 1993, concerning 
the management of hazardous waste by generators under the Resource 
Conservation and Recovery Act (RCRA). In your letter you asked 
whether 40 CFR §262.34, which allows generators to store and/or 
treat wastes in accumulation containers or tanks without interim 
status or a RCRA permit, applies to the situation of your clients. 
I regret the delay in responding to your letter. 
 
     You specifically asked whether the transfer of hazardous waste 
from one container to another for treatment affects the 
applicability of the generator 90-day treatment exemption. This 
type of waste transfer may occur during the accumulation period for 
two reasons. First, 40 CFR §262.34 does not preclude generators 
from transferring waste between tanks or containers to facilitate 
storage or treatment. Second, the requirements of Subparts I and J 
of 40 CFR Part 265, compliance with which is a condition of the 
exemption, address the addition and removal of wastes in tanks and 
containers and provide procedures to prevent releases to the 
environment from such activities. Of course, the requirements of 
§262.34 would apply to each tank or container holding hazardous 
waste (see, e.g., 40 CFR §265.l73 and 40 CFR §265.l93). 
 
     However, please be aware that under §3006 of RCRA (42 U.S.C. 
§6926), individual States may be authorized to administer and 
enforce their own hazardous waste programs in lieu of the federal 
program. When States are not authorized to administer the program, 
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the EPA Region in which the State is located administers the 
program and is the appropriate contact for any case-specific 
determinations. Also note that under §3009 of RCRA (42 U.S.C. 
§6929), States retain the authority to promulgate regulatory 
requirements that are more stringent than federal regulatory 
requirements. Some States may not allow generators to treat 
hazardous waste under §262.34, while other States may not allow 
this type of transfer of hazardous waste for either storage or 
treatment. 
 
     You indicated in your letter that the characteristic hazardous 
waste treated under §262.34 by generators would no longer be 
defined as hazardous waste after treatment. For the waste to become 
non-hazardous, a generator must remove the characteristic and 
comply with the applicable RCRA Land Disposal Restrictions (LDRs) 
requirements, including 40 CFR §268.7(a)(4), for restricted wastes 
prior to land disposal. Therefore, if the generator's waste is 
restricted from land disposal, he must either meet applicable 
treatment standards during the on-site treatment period, or notify 
the treatment or storage facility in accordance with 40 CFR §268.7. 
 
     Thank you for your interest in the safe management of 
hazardous wastes. If you have any additional questions regarding 
this matter, please contact Rick Picardi of my staff at (202) 
260-5756. 
 
Sincerely, 
Bruce R. Weddle 
Acting Director 
Office of Solid Waste 
 
bcc: EPA Regional RCRA Branch Chiefs, Susan Bromm (OWPE), Dawn 
     Messier (OGC), Catherine Smith (OE), RCRA Hotline 


