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CORPORATE GUARANTEE FOR LIABILITY COVERAGE 
 
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
August 15, 1986 
 
Mr. C.T. Howlett, Jr. 
Director, Government Affairs 
Environment, Health and Chemical Safety 
Georgia-Pacific Corporation 
International Square 
1785 Eye Street, N.W. 
Washington, D.C.  20006 
 
Dear Mr. Howlett: 
 
I am responding to your letter of August 4, 1986, to 
Mr. George Garland, since the Office of Solid Waste has been 
reorganized.  The specific questions you raised are addressed 
below: 
 
QUESTION:  Do these new provisions in 40 CFR Parts 264 and 265 
automatically take effect in California on September 9, 1986? 
 
The corporate guarantee rule that appeared in the Federal  
Register on July 11, 1986 (51 FR 25350) is an interim final rule. 
Comments were requested from the regulated community on the "form" 
of the guarantee.  If the comments do not show a need to modify 
the rule, it will become effective for the Federal RCRA program 
on September 9, 1986.  Compliance with any applicable California 
State liability requirements may also be necessary; their regula- 
tions may differ from the corresponding Federal rules on third 
party liability.  The key individuals from California you mentioned 
in your letter would be able to offer you better guidance in the 
area of state liability requirements. 
 
An additional requirement is receipt by EPA of a written 
statement or statements, as the case may be, from the Attorney 
General(s) or insurance commissioner(s) of the State in which 
the guarantor is incorporated and the State(s) in which the  
facility(ies) covered by the guarantee is (are) located, saying 
that the corporate guarantee executed as described in sections 
264.147, 265.147 and 264.151(h)(2) is a legally valid and  
enforceable obligation in that State. 
 
Although your question concerned a Georgia Pacific Resin 
facility in Ukiah, California, other facilities owned or oper- 
ated by your company in States with RCRA authorized programs may 
not have the opportunity to benefit from the Federal corporate 
guarantee rule.  Authorized states will not be required to modify 
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their programs because these standards, promulgated on July 11, 
1986, are considered to be less stringent than the existing 
Federal requirements. 
 
QUESTION:  Have you also obtained any response from the California 
Attorney General about the legality of the approved guaranty under 
California's insurance law? 
 
As yet, we have not received any response from either the 
California or the Georgia (State of incorporation) State Attorney 
General.  
 
I trust that my answers have been helpful.  If you have any 
further questions, please call Carlos Lago on (202) 382-4780. 
 
Sincerely, 
 
 
Carole J. Ansheles, Chief 
Closure/Financial Responsibility 
   Section (WH-563A) 
Permits and State Programs Division 
 
cc:  George Garland 


