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NOV 7 1984 
 
Mr. Stephen S. Odojewski 
Waste Resource Associates, Inc. 
2576 Seneca Avenue 
Niagara Falls, New York 14305 
 
Dear Mr. Odojewski: 
 
This letter responds to your September 18, 1984 request for 
clarification of the RCRA regulations that apply to waste that are 
only hazardous on the basis of a characteristic. 
 
If a waste that is hazardous because of a characteristic is not 
a listed waste, then 40 CFR 261.3(a)(2)(i) says it is not a hazardous 
waste when it no longer meets that characteristic.  Your under- 
standing of 40 CFR 261.3(c)(2) and 261.3(d)(1) is correct in saying 
that this treated waste residue is no longer hazardous when it no 
longer is hazardous by characteristics.  The treatment itself may or 
may not require a RCRA facility permit, depending on if the treatment 
is subject to regulation.  Exceptions to treatment can generally 
be found in §264.1(g). 
 
On the other hand, some wastes are listed solely because of a 
characteristic, such as F003 (ignitables).  In this case the waste is 
no longer hazardous when it is mixed with solid waste and the mixture 
does not exhibit any characteristic according to �261.3(a)(2)(iii). 
On the other hand, if a waste like F003 is not mixed with solid 
waste during treatment, 40 CFR 261.3(c)(2) and 261.3(d)(2) says the 
treatment residue remains a listed waste until the waste has been 
excluded under §§260.20 and 260.22.  Specifically, 40 CFR 260.22(c) 
requires a "delisting" petition to demonstrate that the waste no 
longer meets the characteristic criteria. 
 
I do want to point out that all but 7 States and 3 territories 
have programs that operate in lieu of the Federal RCRA program -- 
and 8 of these programs have received full authorization.  When a 
State has been granted authority to operate the RCRA program, you 
are subject to the State regulations which may have a slightly 
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different viewpoint.  The RCRA/Superfund Hotline at 800-424-9346 
can send you a copy of the State hazardous waste agency addresses 
and phone number if you need it. 
 
In most cases, characteristic wastes would no longer be a RCRA 
hazardous waste when they no longer exhibit the characteristic, except 
as previously mentioned.  Please do not hesitate to contact me 
again if I may be of further assistance. 
 
Sincerely, 
 
 
Alan S. Corson 
Chief 
Studies and Methods Branch 


