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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

 
 OFFICE OF 
 SOLID WASTE AND EMERGENCY 
 RESPONSE 

 
Ms. Jill A. Weller 
Thompson, Hine, & Flory P.L.L. 
312 Walnut St. 
Suite 1400 
Cincinnati, OH 45202-4029    
 
Dear Ms. Weller: 
 

This letter is in response to your June 16, 1997 letter to Timothy Fields regarding 
the applicability of the Environmental Protection Agency's (EPA's) regulations to indoor 
piping and flow equalization tanks used to convey solvents from spray painting booths 
to exterior accumulation tanks. 
 

Your letter contains the following description of your client's circumstances. As 
we understand it, your client uses solvent to clean automated spray painting guns when 
changing paint color. The waste solvent is regulated as D001 (Characteristic of 
Ignitability) or, on occasion, F003 (spent solvents listed in 40 Code of Federal 
Regulations (CFR) 261.31). During cleaning used solvent is collected in funnels and then 
piped to a "flow equalization" tank located near the booth, and then finally piped to an 
outdoor above-ground accumulation tank which is equipped with secondary 
containment and is managed pursuant to the requirements at 40 CFR 262.34. The 
requirements at §262.34 require that generators accumulating waste in tanks comply 
with the provisions of Part 265 Subpart J. You ask whether EPA considers flow 
equalization tanks and associated indoor piping to be part of a manufacturing process 
unit and its associated non-waste-treatment manufacturing unit. Waste contained in 
manufacturing process units and associated non-waste-treatment manufacturing units 
is exempted under 40 CFR 261.4(c) until it is removed. You also ask whether the indoor 
portions of the unit are subject to regulations such as the requirements for secondary 
containment found at 40 CFR Subpart J, and the air emission requirements of 40 CFR 
Part 265, Subpart BB. 
 

Based on the information provided in your letter, the Agency believes that the 
used solvent is a waste once it leaves the spray painting unit, and that the equalization 
tank and associated piping are subject to hazardous waste regulatory requirements. 
Since the used solvent is physically removed (i.e., piped) from the spray painting unit, 
and since it will no longer be used to clean spray paint guns once removed, the solvent 
is considered a waste when it leaves the unit. All tank system components (the 
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equalization tank, outside accumulation tank, and all associated piping) are part of the 
waste storage tank system and are subject to the relevant generator accumulation 
requirements including those for secondary containment unless otherwise exempted for 
reasons described at 40 CFR 265.193(f), (g), and (h). The exemption at 261.4(c) applies 
where waste is generated and then contained for some period of time within process 
units (typically tank-like units), such as sludge that accumulates on the bottom of raw 
material product tanks. However, the system you have described is not part of the 
production system, but serves solely to manage wastes. 
 

We suggest that you contact your state agency with questions you may have 
about a specific location or about the specific units described in your letter since this 
letter is a general interpretation of the federal regulations and your authorized state 
agency is responsible for interpreting its own regulations and making site specific 
regulatory determinations. Should you have any questions about the contents of this 
letter, please contact Jeff Gaines at (703) 308-8655, or Ann Codrington at (703) 308-8825. 
Thank you for your interest in the safe management of hazardous waste. 
 

Sincerely, 
 

Elizabeth Cotsworth, Acting Director 
Office of Solid Waste 

 
 


