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BURNING OF USED OIL IN THE MARINE INDUSTRY AND  
USED OIL GENERATOR NOTIFICATION REQUIREMENTS 
 
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
APR 21 1986 
 
Mr. Gordon D. Hall 
Lake Carriers Association 
614 Superior Avenue, N.W. 
915 Rockefeller Building 
Cleveland, Ohio  44113-1306 
 
Dear Mr. Hall: 
 
Bob Holloway asked me to respond to your letter of March 17, 
1986, in which you requested clarification of the application of 
the November 29, 1985, final rules for the burning of hazardous 
waste and used oil fuels to the marine industry. 
 
As we stated in the preamble to the rules (50 FR at 49193), 
burning used oil in marine engines is not covered by these regula- 
tions because we have not fully considered whether marine engines 
meet the definition of a boiler.  Burning used oil in a shipboard 
steam boiler for heating purposes, however, is regulated.  Although 
we did not consider in the development of the rule whether ship- 
board boilers should be classified as industrial or nonindustrial 
boilers, we believe that, because of their location relative to 
population centers, exposures resulting from emissions of ship- 
board boilers would be more similar to the exposures resulting 
from manufacturing and utility boilers rather than the exposures 
resulting from typical residential and commercial boilers.  Thus, 
shipboard boilers should be considered industrial rather than 
nonindustrial boilers for regulatory purposes in this situation. 
As such, burning of off-specification oil is allowed.  Although 
the owner or operator would not need to perform analyses of the 
used oil, he must notify EPA of his burning activities (see 
§266.44).  Note that notification is not required for burners of 
used oil that meets the specification, but such burners must 
analyze the used oil or otherwise obtain data to document that 
the used oil fuel meets the specification. 
 
You  are correct in your assumption that used oil generators 
are not required to notify unless they market directly to a 
burner.  Ships generating used oil that is then burned on board 
in a boiler are considered to be burners, and are required to 
notify as burners if they burn off-specification used oil fuel. 
 



RO 12622 

-2- 
 
No notification of generator status is necessary.  In the case 
where used oil generated on board a ship is generated and 
transferred to a transporter, the transporter, not the ship, 
may be subject to regulation as a marketer. 
 
I hop this answers your questions.  If you need further 
clarification or assistance, please call me at (202) 475-6128. 
 
Sincerely, 
 
 
Karen A. Walker 
Environmental Scientist 
Waste Combustion Program (WH-565A) 


