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MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Request for Regulation Determination -- Spent 
          Solvent Listings and the Mixture Rule 
 
FROM:     Sylvia R. Lowrance, Director 
          Office of Solid Waste 
 
TO:       Earl E. Devaney, Director 
          Office of Criminal Enforcement 
 
     Thank you for your memorandum of June 17, 1992, in which you 
requested a regulatory interpretation of the spent solvent listings 
as they relate to the mixture rule. Specifically, you wished to 
know if the Shell Oil decision on the mixture rule would affect 
interpretations of the scope of the listings and the status of 
materials as listed hazardous wastes. I will answer your questions 
in the order you presented them. 
 
     1.   With regard to listed spent solvents (e.g., F001 or 
F002), the Criminal Enforcement Counsel Division advises that the 
combination of a solvent with the contaminants which cause the 
solvent to be spent does not involve the "mixture rule" at all. 
Therefore, the Shell Oil decision would have no impact. Does OSW 
agree? 
 
     ANSWER:   The Office of Solid Waste agrees with your 
assessment that the Shell Oil decision does not affect the scope of 
the spent solvent listing. The F001 - F005 listings cover 
approximately 30 different substances that, when used as a solvent 
and are "spent," become listed hazardous wastes. The Agency defines 
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a "spent" solvent as one that "has been used [for its solvent 
properties] and is no longer fit for use without being regenerated, 
reclaimed, or otherwise reprocessed." (See 50 FR 53316, December 
31, 1985.) 
 
     From a practical standpoint, it is the combination of the 
solvent with the contaminants (acquired from use of the solvent) 
that causes the solvent to become a spent solvent and thus meet the 
listing description. According to 40 CFR 261.3(b), "A solid waste 
... becomes a hazardous waste when ... (l) in the case of a waste 
listed in subpart D, when the waste first meets the listing 
description set forth in subpart D." The contamination of the 
solvent from use causes the waste to become a listed hazardous 
waste, and this determination is not affected by the mixture rule. 
 
     2.   CECD also advises that a listed spent solvent does not 
lose its status as a listed hazardous waste just by virtue of its 
being transported, treated, stored, or disposed of in a manner 
which involves combining it with some other solid waste. Of course, 
absent the "mixture rule," the entire mixture of the listed waste 
and the solid waste would not be considered a listed waste. 
However, the listed spent solvent itself would remain a listed 
hazardous waste, and the Shell Oil decision would have no impact. 
Does OSW agree? 
 
ANSWER:   The Office of General Counsel is currently looking into 
this question with respect to several listed hazardous wastes, not 
just spent solvents. For the moment, we will defer responding to 
this question. 
 
     Thank you for your memorandum.  If you have any questions on 
this response, please contact Ron Josephson at 260-6715. 


