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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
 

AUGUST 2, 1989 
 
 

Denise M. Uremovich 
Terminal Technologies Inc. 
R.R. #2, Elwood Road 
Manhattan., Illinois  60442 
 
Dear Ms. Uremovich: 
 

I am writing to respond to the questions in your letter of June 29, 1989.  Specifically, you 
were concerned about the scope of two hazardous waste listings.  As stated in your letter, the listings of 
leaded gasoline storage tank bottoms (K052) and API Separator Sludge (K051) are intended to apply 
to sludges which are originally generated in petroleum refineries.  Sludges generated at a bulk terminal 
are not typically within the scope of the listing.  However, the listings, once generated at a petroleum 
refinery, do not cease to apply if they are shipped off-site and managed in other units.  For instance, 
leaded gasoline storage tank bottoms that are generated at a petroleum refinery and then shipped to a 
terminal with the leaded gasoline would meet the listing description and be subject to regulation upon 
removal from the tank. 
 

Likewise, solid wastes generated in oil water separators at terminals would be listed 
hazardous wastes if the terminal has discharged streams from the storage of listed hazardous wastes to 
the separator. For example, if the terminal had a tank which stored Slop Oil Emulsion Solids that were 
generated at a petroleum refinery (K049), discharge of residuals to the oil and water separator could 
render the sludge subject to the listing by virtue of the derived from and mixture rules (see 40 CFR 
261.3(c)2(i) and 261.3(b)(2)). 
 

Regardless of whether, or not, the wastes generated in a particular situation are listed 
hazardous wastes, the waste streams (as generated) could also be hazardous by virtue of one of the 
hazardous waste characteristics (see 40 CFR 261.21-24). To the extent that this is the case, treatment, 
storage or disposal of the wastes and associated treatment residuals would be subject to regulation 
under RCRA for as long as the material remained hazardous. In this connection, you need to be aware 
that the Agency anticipates the promulgation of a new toxicity characteristic in the coming months. There 
is a high probability that the toxicity characteristic would impact the wastes which you referenced. 

 
Hopefully, this response clarifies the regulatory status of the two treatment residuals of 

immediate concern to you.  Do not hesitate to contact Robert Scarberry of my staff at (202) 382-4770, 
if you require additional information. 
 

Sincerely, 
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Sylvia K. Lowrance 
Director 

Office of Solid Waste 


