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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
December 23, 1993 
 
Mr. Peter L. Joseph 
United States Department of Agriculture 
Animal and Plant Health Inspection Service 
6505 Belcrest Road 
Federal Building, Room 533 
Hyattsville, Maryland 20782 
 
Dear Mr. Joseph: 
 
     Thank you for your letter of August 4, 1993, concerning the 
requirements for disposal of discharged M-44 Cyanide Capsules that 
originally contained a sodium cyanide pesticide. Your letter 
identifies two exemptions from the Resource Conservation and 
Recovery Act (RCRA) hazardous waste regulations that you believe 
may apply to discharged M-44 capsules. It appears that either or 
both of these exemptions may apply to your activities. Each 
exemption is discussed in detail below. Please note that because 
these exemptions are conditional and self-implementing, it is your 
responsibility to determine whether or not the conditions of the 
exemptions are met. Because generation of this waste is not likely 
to fit the typical hazardous waste generation pattern, it may also 
be necessary to contact the agency implementing the hazardous waste 
program in the areas where the pesticide is used to determine the 
applicability of these exemptions. 
 
     First, you identify the empty container provision of 40 CFR 
261.7 as a possible exemption. Since the capsules contained a sole 
active ingredient formulation of sodium cyanide (acute hazardous 
waste P106, see 40 CFR 261.33(c) and (e)), 40 CFR 261.7(b)(3) would 
be the appropriate standard. Specifically, 40 CFR 261.7(b)(3) 
indicates that a container that has held an acute hazardous waste 
listed in 40 CFR 261.33(e) is considered empty if: 1) the container 
has been triple rinsed, or 2) the container has been cleaned by 
another method that has been shown in the scientific literature, or 
by tests conducted by the generator, to achieve equivalent removal. 
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In your letter you indicated that the fired capsules are cleaner 
than triple-rinsed pesticide containers. If the capsules have been 
cleaned (i.e., the pesticide removed) by a method that has been 
shown to achieve removal equivalent to triple rinsing, they would 
be considered empty containers. This exclusion is 
self-implementing; there is no formal EPA approval process for 
using an alternative cleaning method under 40 CFR 261.7(b)(3). We 
would suggest that persons using an alternative cleaning method 
document the equivalency of the method and its use. Note that under 
40 CFR 262.40(c), generators of hazardous wastes (see footnote 1) 
are required to maintain records of waste identification 
determinations. It might also be useful to discuss the use of an 
equivalent removal method with the agency implementing the 
hazardous waste regulations in the area of use; the state hazardous 
waste agency if authorized, or the appropriate EPA regional office 
if the state is not authorized. 
 
     Second, you identify the Conditionally Exempt Small Quantity 
Generator (CESQG) provision of 40 CFR 261.5 as a possible 
exemption. Specifically, 40 CFR 261.5(e) and (f) indicate that a 
generator who generates less than one kilogram of acute hazardous 
waste in a calendar month is a CESQG and is not required to manage 
that acute hazardous waste in compliance with the full hazardous 
waste regulations providing that the generator complies with 
certain requirements set forth in paragraph (f). In addition to 
waste identification and accumulation requirements, the generator 
is limited to managing the acute hazardous waste in an on-site or 
off-site facility that meets one of five criteria listed in 40 CFR 
261.S(f)(3)(i)-(v). It should be noted that this requirement would 
apply to burial of hazardous wastes as well as to burning. 
 
     The one kilogram quantity limit applies to each generator, 
which is defined in 40 CFR 260.10 to mean "any person, by site, 
whose act or process produces hazardous waste ..." Depending on 
where and how the M-44 Cyanide Capsules are used, it is possible 
that each person or organization using the capsules in an area 
(and/or the owner of the land on which they are used) may be 
considered a separate generator. As long as any such generator 
generates less than one kilogram of acute hazardous waste in a 
month, that waste may be managed under the reduced provisions of 40 
CFR 261.5(e) and (f) (see footnote 2). Users of M-44 Cyanide 
Capsules should contact the appropriate state or EPA regional 
office for assistance in defining individual generators based on 
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the facts of the pesticide use. Alternatively, if the Animal and 
Plant Health Inspection Service is the only user of these capsules, 
it may be possible to identify the total quantity generated 
annually, and from that determine that all generators generate less 
than one kilogram per month. Please note that any undischarged 
capsules that are disposed of would also be included in this 
calculation. 
 
     Under 40 CFR 261.5(f), a CESQG of less than one kilogram per 
month of an acute hazardous waste may dispose of that waste at one 
of several types of facilities. For M-44 Cyanide Capsules, the most 
useful type of facility is likely to be one that is "permitted, 
licensed, or registered by a state to manage municipal or 
industrial solid waste" (40 CFR 261.5(f)(3)(iv)). Please find 
enclosed a letter that further explains this requirement. It may be 
possible to obtain permitting, licensing, or registration from the 
appropriate state agency to dispose of M-44 Cyanide Capsules at the 
site of use or elsewhere in the field (burning or burial). 
Alternatively, the capsules would have to be disposed of at an 
off-site facility meeting one of the listed criteria. 
 
     This letter addresses only the federal hazardous waste 
regulations. Authorized state agencies (or in some cases the 
appropriate EPA Regional Offices) generally implement the RCRA 
program within each state, and state regulations may be different 
(although no less stringent) than the federal regulations. Most 
relevant for you may be that some states do not recognize the CESQG 
exemption, or may have different quantity limits than the federal 
regulations. Thus, persons using M-44 Cyanide Capsules should 
contact the state environmental agency (or EPA regional office) for 
the area in which the capsules will be used to determine how the 
regulations of that particular state will apply to disposal of the 
capsules. 
 
     Thank you for your interest in the safe and environmentally 
sound management of these wastes. If you have any further questions 
please contact Charlotte Mooney, of my staff, at (202) 260-6926. 
 
Sincerely, 
Michael Shapiro 
Director 
Office of Solid Waste 
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Enclosure 
 
cc:  Bill Jacobs, OPP (7505C) 
 
  1  Except Conditionally Exempt Small Quantity Generators, 
     discussed below. 
  2  If the actual weight of residue remaining in the 
     container can be identified, it is not necessary to 
     include the weight of the container in this quantity. 


