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Mr. Donald J. Patterson, Jr.
Beveridge & Diamond

1350 I Street, N.W.

Suite 700

Washington, D.C. 20005-3311

Dear Mr. Patterson:

Thank you for your letter of February 3, 2006, and for coming in with
representatives of Matheson Tri-Gas, Inc. (Matheson) on March 21, 2006 to discuss the
regulatory status under the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) of Safe
Delivery System (SDS) gas cylinders.

As I understand Matheson’s operations, Matheson fills SDS gas cylinders with
extremely high purity gases, such as arsine and phosphine, and delivers the filled
cylinders to its customers. The customers use the gases in semi-conductor
manufacturing. The SDS cylinders are not like traditional compressed gas cylinders
where the gases are stored under positive pressure. Instead, the SDS cylinders contain a
carbon-based medium which operates as a “molecular sieve” in which the gas is adsorbed
and trapped within the interstitial spaces. As aresult, the gas is stored under sub-
atmospheric pressure, which avoids safety concerns with high-pressure containment and
also allows a greater volume of gas to be stored in the container.

After customers use the gases from the cylinders, they are returned to Matheson
where they are inspected, refilled, and sent back to customers. When the cylinders are
returned to Matheson, they often still contain between 30% and 50% of the original
volume of gas because it is difficult to remove all of the gas from the medium. From the
information provided, you state that about 90% of the cylinders (after inspection and
refilling, and some percentage requiring minor repairs) are returned to the customers.
However, you also state that approximately 10% of the SDS gas cylinders cannot be
refilled or require more than minor repair (due to gas contamination, major valve
damage, or obsolescence of the cylinders) and therefore have been sent to Integrated
Environmental Services (IES) in Atlanta, Georgia. You explain that IES will extract any
unused gases, and then reclaim the gas using purification steps to remove contaminants.

! See your letter to Matt Hale, February 3, 2006, page 4.
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In both your letter and when meeting with me and my staff, you expressed
concern with a position taken earlier by Environmental Protection Agency’s Region 1
that indicated that SDS cylinders would be subject to RCRA jurisdiction under certain
circumstances. In particular, the letters dated August 11, 2003 and September 25, 2003
stated that SDS cylinders sent to an off-site facility for thermal reclamation are spent
materials subject to RCRA jurisdiction if the gas contained in the unit is a RCRA
hazardous waste because the units have become contaminated/depleted and as a result of
this contamination/depletion they no longer can be used without reclamation.?
Conversely, you believe the cylinders are not subject to RCRA jurisdiction because they
are containers holding unused commercial chemical products (CCPs) that are reclaimed.

After your inquiry, we worked together with both Regions 1 and 4 to discuss this
issue more fully and have come to the following conclusion. EPA agrees that the storage
and delivery cylinders as you describe them are containers holding unused CCPs, rather
than spent materials, and therefore are not subject to regulation under 40 CFR 261.2(¢c)(3)
as spent materials.

The questions that you raise point out the need for EPA to clarify when an
engineered unit should be classified as a container holding an unused CCP or spent
material. In the past, we have determined that some units of concern, such as mercury
switches or ignitron tubes were spent materials when they had become contaminated or
when they had outlived their usefulness and no longer could be used.” In other situations,
we have determined that the units were containers holding an unused CCP. Examples
include pressurized gas cylinders and “bubblers.™

There is an important distinction between these two situations. With respect to
ignitron tubes and mercury switches, the chemical of concern (e.g., mercury) plays an
integral role in the functioning of the unit, while the chemical is inside of the unit and the
item’s main purpose is to provide some function other than storage and delivery of the
chemical. The mercury has no function outside of these units. Conversely, with the SDS
cylinders and pressurized gas canisters, the principal purpose of the unit is to store and
dispense the chemical, and the main purpose or function for which the chemical (e.g.,
phosphine or arsine) is used occurs outside of the unit. We consider these SDS canisters
to be chemical storage and delivery units, whereas the mercury inside of the mercury
switch and ignitron tube is integral to the proper functioning of the unit. In other words,
the SDS cylinders are storage devices holding a CCP. Conversely, with the mercury
switches, once the unit is no longer functioning, the chemical remaining inside of the unit
has been used as part of the functioning of the item itself.

% See 40 CFR 261.1(c)(1) and 40 CFR 261.2(c)(3).

* See 40 CFR 261.33 and 40 CFR 261.2(c)(3).

4 See letters from Bussard to Green, Sept. 28, 1994 (RCRA On-Line (RO) Document Number 11876), and
Cochran to Oleszko, April 14, 1989 (RO 11419), respectively.

* See letters from John-Lehman, Director, Hazardous and Industrial Waste Division, EPA Office of Solid
Waste to Lawrence W. Bierlein, Esq., Compressed Gas Association, November 3, 1980, and Christopher J.
Capper, Acting Assistant Administrator, EPA Office of Solid Waste and Emergency Response to Lawrence
W. Bierlein, Esq., Compressed Gas Association, November 6, 1981. Also see letters from Bussard to
Morishita, Sept 14, 1994 (RO 11871) and Dec 16, 1994 (RO 13722), respectively.



Two further points are worth noting. First, be aware that containers that held unused
CCPs and any residues generated from CCP recove?z must undergo a new hazardous
waste determination after the cylinders are emptied.” Second, in general, those managing
unused CCPs that require reclamation should be aware of the potential for these types of
materials to be abandoned. Abandoned CCPs are solid wastes (see 40 CFR 261.2(1).), and
if hazardous, hazardous wastes. For example, if unused CCPs were being stored for a
long period of time without any foreseeable means of recovering the product, or if no
foreseeable market existed for the recovered product, an overseeing regulatory agency
might well conclude that they were abandoned, and thus subject to Subtitle C hazardous
waste regulations. Determinations as to whether a CCP is abandoned are site-specific and
are made by the Regions and states implementing the RCRA program.

Finally, please be aware that this interpretation is based on the federal RCRA
hazardous waste regulations. EPA authorizes states to implement the RCRA hazardous
waste program. States promulgate their own hazardous waste regulations and an
authorized state's regulations are applicable within the state in lieu of the federal
regulations. A state’s regulations may be more stringent and/or broader in scope than the
federal regulations. Thus, you should check with the appropriate state agency or, if the
state is not authorized, the EPA regional office to determine the requirements applicable
to any specific activities.

If you have any questions, please contact Jim O’Leary of my staff at (703) 308-
8827 or oleary.jim@epa.gov.

Smcerely yours,

o

J

Matt Hale, Director
Office of Solid Waste

¢ See, for example, 40 CFR 261.33 and 40 CFR 261.7(b)(3).



