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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

 
                                                        OFFICE OF 
                                               SOLID WASTE AND EMERGENCY 

RESPONSE 

 
Joe J. Mayhew, Assistant Vice President 
Environmental & Policy Analysis 
Regulatory Affairs 
1300 Wilson Blvd. 
Arlington, VA 22209 
 
Dear Mr. Mayhew: 
 
           Thank you for your letter of July 29, 1997 requesting clarification of several 
paperwork provisions in the Phase IV Land Disposal Restrictions Rule published on 
May 12, 1997 (62 FR 25998). After carefully reviewing your comments, we have decided 
to alter the language to clarify and correct some of those provisions. Until the time 
when the changes are placed in the CFR, this letter will serve to explain EPA policy on 
these paperwork matters. The attachment describes the intended changes for each 
provision, in the order presented in your letter. 
 
          I hope this response to your letter resolves your concerns about the new language 
on paperwork contained in the Phase IV rule. If you have further questions, please 
contact Sue Slotnick (703) 308 - 8462 or Rhonda Minnick (703) 308 - 8771 on my staff. 
 
                                      Sincerely, 
 
                                      Elizabeth A. Cotsworth, Acting Director 
                                      Office of Solid Waste 
 
Enclosure 
 

Attachment to letter to Mr. Joe Mayhew, Chemical Manufacturers 
Association 

 
1. Clarification of the Generator Paperwork Requirements Table at 268.7(a) 
 
          Your letter raises four questions about the language in the table, as discussed at 
the bullets below. For reference I am including the language as it currently reads (it is 
the third item required on the LDR notification document that generators supply to 
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treatment or storage facilities): 
 
     The waste is subject to the LDRs. The constituents of concern for F001-F005, and 
     F039, and underlying hazardous constituents (for wastes that are not managed in 
     a Clean Water Act (CWA) or CWA- equivalent facility), unless the waste will be 
     treated and monitored for all constituents. If all constituents will be treated and 
     monitored, there is no need to put them all on the LDR notice. (The italics are 
     added.) 
 
     o   Notification of Unless all Constituents Are Monitored and Treated 

 
Your letter asked whether EPA intended to change language in 40 CFR 268.7 (a) to 
require that any generator of specified wastes (F001- F005, F039, or characteristic 
wastes) include in its notification a list of the waste's constituents unless the waste 
will be treated and monitored for all constituents (see italics in the reference 
paragraph). Previously, we had only used the word monitored. We agree that the 
word "treated" should be deleted. 

 
     o   Use of the term "constituents of concern" 

 
Your letter seeks clarification of the term in the reference paragraph. The specific 
constituents that EPA requires the notification to include are the constituents 
contained in the treatment standard for those specified wastes, which in the case 
of characteristic wastes, are any underlying hazardous constituents in the UTS list 
at 268.48 that are reasonably expected to be present. EPA agrees that the term 
could be more specific, e.g. "regulated constituents," and we intend to change the 
term in the table. 

 
     o   Use of the term "underlying hazardous constituents" 

 
We agree with your letter's suggestion that the phrase should be "applicable 
underlying hazardous constituents" or "underlying hazardous constituents in 
characteristic waste." We plan to make this change. 
 

     o   Deletion of the term in parentheses 
 
Since underlying hazardous constituents must be identified in wastewaters being 
decharacterized and treated in systems that are CWA-regulated, 
CWA-equivalent, or SDWA-regulated, EPA intends to remove the parenthetical 
phrase. 
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2. Notification to Receiving Facilities for No-Longer-Hazardous Debris 
 
          As you note in your letter, EPA had earlier decided not, to require 
generator/treaters to notify receiving facilities when shipping debris that had been 
treated to be nonhazardous. You said it appeared that EPA had changed that policy and 
was now requiring generators to send a notification, though not a certification, to the 
receiving facility. 
 
          In fact, the Phase IV final rule dated May 12, 1997 reflects a continuation of the 
original policy. See Part 268.7(b)(4)(ii) in the Phase IV rule, which states "Debris 
excluded from the definition of hazardous waste...is subject to the notification and 
certification requirements of paragraph (d) of this section rather than the certification 
requirements of this paragraph." That paragraph, section (268.7(d)), states that a 
notification should be sent to EPA and a certification must be kept in the 
generator/treater's files. There is no mention of the receiving facility, nor does EPA 
intend for there to be any. However, I believe we could be somewhat clearer by 
repeating this policy at 268.7(b)(3). EPA plans to make that addition at a later time. 
 
3.  Good Faith Analytical Certification Requirements 
 
          Your letter pointed out that EPA may have inadvertently made the good faith 
analytical certification at 268.7(b)(4)(iii) a substitute for the general certification by 
dropping the word "also" from that section. We agree and plan to reinstate that 
language, which might read: "For wastes with organic constituents having treatment 
standards expressed as concentration levels, if compliance with the treatment standards 
is based in whole or in part on the analytical detection limit alternative specified in 
268.40(d), the certification...must also [italics added] state the following: [actual wording 
of certification follows]." 
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CHEMICAL MANUFACTURERS ASSOCIATION 
 
JOE J. MAYHEW 
ASSISTANT VICE PRESIDENT 
ENVIRONMENTAL & POLICY ANALYSIS  
REGULATORY AFFAIRS 
 

                                                  July 29, 1997 
 
Ms. Elizabeth Cotsworth 
Acting Director 
Office of Solid Waste 
U.S. Environmental Protection Agency 
401 M. Street, S.W. 
Washington, DC 20460 
 
Re:  Concerns With The Final Phase IV LDR Rule Language 
 
Dear Ms. Cotsworth: 
 
          We are writing to ask that the Agency clarify certain ambiguous provisions of the 
Phase IV rule. In that rule, EPA adopted revisions that were designed to reduce the 
paperwork burden associated with the land disposal restriction ("LDR") program, 
without imposing any new substantive requirements. CMA fully supports EPA's efforts 
to streamline the paperwork requirements. We believe that it is important for EPA to 
review these provisions because they may significantly reduce the benefits of the rule. 
 
          CMA has identified three principal issues regarding the notification and 
certification provisions of the Phase IV rule. 
 
     1. EPA is apparently requiring the generator to use a one-time notification, 
         unless they treat and monitor ail constituents, even those that are neither 
         regulated hazardous constituents nor underlying hazardous constituents. 
     2. Contrary to prior Agency policy, treatment facilities may now be required to 
         provide notification to Subtitle D facilities, for no-longer-hazardous debris. 
     3. The certification statement for the good faith analytical alternative now 
         appears to be a substitute for the general certification statement, even when 
         the facility is relying on the good faith analytical process for only part of the 
         LDR requirements. 
 
We have provided an attachment to this letter that describes these issues in more detail. 
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INNOVATION, TECHNOLOGY AND RESPONSIBLE CARE  AT  WORK 

 
1300 WILSON BLVD., ARLINGTON, VA 22209 o Telephone 703-741-5230 o FAX 703-741-6099 
 
     CMA urgently requests your attention to these matters. We hope that the Agency can 
respond before August 10, 1997, the deadline for filing a petition for review of the Phase 
IV rule so that we can avoid having to file a protective appeal. We would be glad to 
meet with you and your staff at your earliest convenience to discuss these issues in 
greater detail. Please call Jeff Gunnulfsen, of my staff, at 1-703-741-5239, or Ron Shipley, 
of the Office of General Counsel, at 1-703-741-5162. 
 
                                       Sincerely, 
 
 
                                       Joe J. Mayhew 
                                       Assistant Vice President 
                                       Environmental & Policy Analysis 
                                       Regulatory Affairs 
 
Attachment 
 
cc:     Ms. Rhonda Minnick, EPA 
         Mr. Nick Vizzone, EPA 
         Ms. Sue Slotnick, EPA 
         Mr. Steven Silverman, EPA 
 
bcc:  Joshua Samoff, Morgan, Lewis & Bockius LLP 
 
 

CMA's CONCERNS WITH THE PHASE IV LDR RULE 
 
1.  Notification of Constituents Unless All Constituents Are Monitored and Treated 
 
     The Phase IV rule amended the generator notification provisions in 40 C.F.R. 
§268.7(a) & (b) by removing the notification requirement for each waste shipment. 
Instead, the new rule requires a one-time notification to the receiving facility, absent 
changes to the waste. The Agency then rewrote most of the "language specifying what 
must be included on LDR notifications to include reductions in paperwork burden and 
to make it easier for the regulated community to understand" and simplified the rule by 
including a Generator Paperwork Requirements. Table. See 62 F.R. 26,004/1 and 40 
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C.F.R. §§268.7(a)(2)&(a)(3) Generator Paperwork Requirements Table, 268.7(b)(3) Table 
2, and 268.9(d)(1)(ii). 
 
          Our question involves the third item in that Table relating to the constituent 
information that must be included in the notification. Under prior rules, a generator had 
to identify waste constituents only if the treatment facility was not monitoring all 
regulated hazardous constituents in a particular waste. In this way, the treatment 
facility would know that it had to check for a particular constituent prior to land 
disposal. If the treatment facility was monitoring for all regulated constituents, then the 
rule did not require the generator to identify constituents since, the treatment facility 
would automatically be checking for them. 
 
          The new rule has modified this provision by now requiring the generator to list 
the constituents of concern for F001-F005 or F039 and underlying hazardous 
constituents, "unless the waste will be treated and monitored for all constituents." The 
language regarding treatment is not explained in the preamble and appears to be 
unnecessary for the generator's notification to the treatment facility. It is also a 
substantive change to the notification requirements that could eliminate the paperwork 
reduction gains that the Agency sought to achieve through the Phase IV rule, since 
generators will now have to include additional pieces of paper to identify the regulated 
constituents in their wastes, unless they know that they are sending their waste to 
a facility that treats all constituents. Few facilities treat all constituents, e.g., both metals 
and organics, but ail monitor for compliance with the LDR treatment standards prior to 
land disposal. That was the reason behind the prior policy. Preliminary estimates 
suggest that hundreds of thousands of additional pieces of paper could be required as a 
result of the new regulatory language. Collecting and providing the additional 
information will pose a particular burden for small businesses, which frequently 
aggregate their waste streams before sending them off-site for treatment. 
 
          Since the Agency indicated that they were merely simplifying the generator 
notification requirements and not imposing substantive changes (see 62 F.R. 26,005/2) 
we are asking that EPA clarify whether they intentionally included the requirement of 
treatment or if it was an oversight that will be corrected by a technical correction ? The 
preamble to the proposed Phase IV rule did not discuss the pertinent changes to the 
regulatory language of §268.7(a)&(b). See 60 Fed. Reg. 43,654, 43,677/3, 43,678/1 (Aug. 
22,1995). And, elsewhere in the preamble the Agency explained that constituents did 
not need to be listed in the notification "if all underlying hazardous constituents 
reasonably expected to be present in a characteristic waste with be monitored, then the 
generator need not list any of them on the LDR notification." 62 Fed. Reg. at 26,005/2. 
 
     In addition, we are concerned about the ambiguity regarding different phrases in this 
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provision. This includes the terms: 
 
o    "constituents of concern" - a term that the Phase IV rule does not define and that 
its preamble does not discuss, but which CMA assumes refers to the regulated 
hazardous constituents identified for each such waste in 40 C.F.R. §268.40 

 
o    the use of the phrase "underlying hazardous constituents" in a way that is      
unnattached to either the word "applicable" or the phrase "characteristic hazardous 
waste." 

 
          CMA thus seeks clarification that EPA did not intend to impose these substantive 
changes when promulgating the Phase IV rule. Because the language of the rule may be 
adopted by states, moreover, CMA requests that EPA issue a technical correction that 
removes the words "treat and" to avoid any ambiguity on this point in three locations: 
40 C.F.R. §§268.7(a)(2)&(a)(3) Generator Paperwork Requirements Table, 268.7(b)(3) 
Table 2, and 268.9(d)(1)(ii). In addition, CMA seeks clarification that by adopting the 
undefined term "constituents of concern," EPA intended to require identification only of 
the regulated constituents, in particular F00l-F005 and F039 wastes. Finally, CMA 
suggests that EPA insert the word `"applicable" prior to the phrase "underlying 
hazardous constituents" and delete the parentheses in the sentence. 
 
2.  Notification To Receiving Facilities For No-Longer-Hazardous Debris 
 
          Prior to the Phase IV rules, CMA's members were not required to provide 
notifications to receiving facilities regarding no-longer-hazardous debris, but were 
required only to provide notifications and certifications to EPA. See 40 C.F.R. §268.7(d). 
This alternative notification and certification regime was consciously designed to avoid 
entangling Subtitle D facilities in the LDR paperwork scheme. Subtitle D facilities were 
not prepared to assume the information management obligations that the LDR 
regulations would otherwise impose. 
 
           In the Phase IV rule, EPA modified this exemption. Treatment facilities were no 
longer required to provide one-time certifications to disposal facilities for debris that is 
no longer considered hazardous pursuant to 40 C.F.R. §261.3(f). See 40 C.F.R. 
§268.7(b)(4)(ii). In contrast, the Phase IV rule does not exempt treatment facilities from 
the requirement to provide notification to disposal facilities for such debris. See 40 
C.F.R. §268.7(b)(3). 
 
          CMA believes that the failure to exempt treatment facilities from the notifications 
in 40 C.F.R. §268.7(b)(3) similar to the exemption from notification is an oversight. In the 
proposed Phase IV rule, both 40 C.F.R. §268.7(b)(3) and §268.7(b)(4) included language 
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that subjected such debris only to the notification and treatment requirements of 40 
C.F.R. §268.7(d). EPA removed the language from the introduction of both sections, but 
apparently included the language in a new subsection only in §268,7(b)(4). See 60 Fed. 
Reg. at 43,693/1&3. CMA thus urges EPA to clarify that the relevant language from 
proposed 40 C.F.R. §268.7(b)(3) was accidentally omitted from the final Phase IV rule 
and thus that notification of disposal facilities is not required for such debris. 
 
3.  Good Faith Analytical Certification Requirements 
 
          The final Phase IV rule compressed the existing certification requirements 
formerly in 40 C.F.R. §268,7(b)(5)(i) & (ii) into a single, general certification and 
amended the certification for good faith analytical requirements formerly in 
§268.7(b)(5)(iii). See 40 C.F.R. §268.7(b)(4)(i) & (iii). In doing so, however, EPA deleted 
the language making the good faith analytical certification an additional certification to 
the general certification for treatment facilities. See 40 C.F.R. §268.7(b)(4)(iii). 
 
          CMA does not believe that EPA intended to make the good faith analytical 
certification a substitute for the general certification. Failure to require the general 
certification would leave a gap in certification for compliance with other applicable 
LDR treatment concentration limits, when the good faith analytical provisions are relied 
upon only in part to achieve compliance. In the proposed Phase IV rule, EPA reiterated 
that, for good faith analyticals, "the certification also must state the following: * * * *" 60 
Fed. Reg. at 43,693/2 (proposed 40 C.F.R. §268.7(b)(4)(iii)) (emphasis added). CMA thus 
urges EPA to clarify that the "also" language was inadvertently omitted from the final 
Phase IV rule. This will avoid requiring regulated entities to guess which certification 
statement(s) must be used. 
 
 


