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9524.1985(01) 
 
August 1, 1985 
 
Mr. Thomas M. Hellman, Ph.D. 
Manager 
Health, Safety and Environmental Protection 
General Electric 
Fairfield, Connecticut  06431 
 
Dear Dr. Hellman: 
 
Thank you for your letter of June 13 regarding RCRA 
incinerator permits.  Specifically, you inquired as to whether an 
incineration facility which is intended to burn non-hazardous 
waste and/or hazardous wastes banned from land disposal, but is 
overdesigned to meet RCRA requirements, can secure a RCRA permit 
at a future time. 
 
RCRA Section 3005(a) and 40 CFR 270.10 prohibit physical 
construction of a hazardous waste management facility without a 
RCRA permit.  When applying this requirement, the intent of the 
owner in constructing the facility is the primary factor of 
consideration.  A permit is required prior to construction if the  
owner intends for the facility to handle non-hazardous waste for 
a period of time, and them apply for a permit to handle hazardous 
waste (including hazardous waste banned from land disposal) at a  
later date.  If the facility is intended to burn only solid non- 
hazardous wastes, a permit prior to construction is not required. 
 
If an incinerator is constructed with the intention of 
burning only solid waste and those wastes are listed as hazardous 
wastes sometime in the future, the facility would be eligible to 
receive a permit provided that all permitting requirements are 
met.  Such a facility would have to comply with any additional 
standards applicable to that treatment process which have been 
adopted subsequent to the construction of the incinerator. 
 
RCRA allows an exemption from the requirement to have a 
permit prior to construction for facilities constructed pursuant 
to an approval issued under section 6(e) of the Toxic Substances 
Control Act for the incineration of polychlorinated biphenyls. 
any person owning or operating such a facility may file an 
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application for a RCRA permit to incinerate hazardous wastes 
after construction or operation of that facility. 
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We endorse your decision to seek environmentally sound 
alternatives to land disposal in your hazardous waste management 
strategies.  In regard to this issue, I also recommend that you 
contact the State RCRA permitting agency since Connecticut is 
authorized to issue RCRA incinerator permit.  For further 
information, please contact: 
 
     Stephen Hitchcock 
     Hazardous Material Management Unit 
     Department of Environmental Protection 
     State Office Building 
     165 Capitol Building 
     Hartford, Connecticut 16106 
 
If we can be of further assistance, please contact Art 
Glazer of my staff at (202) 382-4692. 
 
Sincerely, 
 
 
John Skinner 
Director 
Office of Solid Waste 
 
cc:  Stephen Hitchcock, Connecticut 
       Dennis Huebner, Region I 
 

 


