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Mr. Carl Berger, Director 
Power Sources Division 
U.S. Army Laboratory Command 
Electronics Technology and Devices Laboratory 
Fort Monmouth, New Jersey 07703-5302 
 
Dear Mr. Berger: 
 
I am responding to your letter of August 18, 1986, in which 
you request an Agency opinion that Lithium/Sulphur Dioxide (Li/SO2) 
batteries that have been fully discharged to zero volts no longer 
exhibit the characteristics of reactivity.  Based on information 
supplied by the US Army Electronics Technology and Devices Labor- 
atory (LABCOM), we generally agree that such batteries are unlikely 
to be reactive. 
 
Under the hazardous waste regulations, each generator of a  
waste is responsible for making a hazardous waste determination 
under 40 CFR 262.11.  If the waste exhibits one of the four 
characteristics of hazardous waste identified in Subpart C of Part 
261 or is a waste listed in Subpart D of Part 261, it must be 
managed in accordance with the hazardous waste regulations.  As 
you know, on March 7, 1984, in response to requests from the De- 
partment of the Army, EPA rendered an opinion that spent or discar- 
ded Li/SO2 batteries appeared to exhibit the characteristic of 
reactivity, as defined in 40 CFR 261.23.  The Agency further 
noted that 264.312 and 265.312 of the hazardous waste regulations 
prohibit the placement of reactive (or ignitable) hazardous waste 
into a landfill unless the waste, or waste mixture, is treated, 
rendered, or mixed before, or immediately after, placement in a 
landfill such that the waste or waste mixture no longer exhibits 
the characteristic.  Thus, the prohibition would no longer apply 
if the waste no longer exhibited the characteristic of reactivity 
(or ignitability). 
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The Agency continues to believe that fully charged and duty- 
cycle Li/SO2 batteries are reactive hazardous wastes and should 
be managed as such.  However, information provided by LABCOM 
during the August 5 meeting with members of my staff and in your 
follow-up submission of August 18th indicates that a Li/SO2 
battery that has been fully discharged to zero volts would contain 
substantially reduced quantities of reactive materials such that 
the battery is not likely to exhibit any of the properties of the 
reactivity characteristic.  We assume that by fully discharged, 
LABCOM means that each cell within each battery will have been 
discharged. 
 
It is our understanding that the mechanism by which the Army 
intends to effect discharge of all Li/SO2 batteries to zero volts 
would be through a battery redesign that would incorporate an 
additional resistor circuit that would be activated by an external, 
manual switch.  While such an approach would appear to be capable 
of producing the desired results, it remains the responsibility 
of the generator or the disposer to ensure that all batteries so 
discharged have in fact reached a fully discharged state and, thus, 
are no longer reactive. 
 
In conclusion, the Agency agrees that a Li/SO2 battery which 
has been fully discharged is unlikely to exhibit the characteristic 
of reactivity.  However, the responsibility for determining whether 
a waste exhibits a characteristic of hazardous waste either before 
or after treatment still remains with the generator and treatment 
or disposal facility. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Marcia Williams 
Director 
Office of Solid Waste 
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