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OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
AUG 31 1987 
 
Mr. Neil Gingold 
General Counsel 
Envirosure 
333 Ganson Street 
Buffalo, NY  14203 
 
Dear Mr. Gingold: 
 
This is in response to your letter of June 12, 1987, in which 
you requested clarification regarding waste tracking and classifi- 
cation.  First, I would like to apologize for taking so long in 
responding to your letter; I hope my delay hasn't caused you any 
problems.  The answers to your questions are as follows: 
 
1.    EPA's current policy on mixing low and high Btu wastes 
      is summarized i an enforcement guidance memo published 
      in the Federal Register of March 16, 1983.  (Enclosure 
      1.)  As the guidance memo explains, a determination of 
      what constitutes "sham burning" depends on a number of 
      factors presented by the circumstances of a particular 
      case; the energy value of the wastes being blended or 
      burned is likely to be of primary significance in most 
      cases.  Blending a low Btu waste (i.e., less than 5000 
      Btu/lb.) with a higher Btu waste would not normally 
      change the "sham" character of the subsequent burning. 
 
      You should note that, as the guidance memo points out, 
      other factors are considered in distinguishing sham from 
      legitimate burning, and that EPA will set a priority on 
      sham burning in non-industrial settings.  Also, as you 
      correctly point out, EPA has proposed a new fuels policy 
      in the form of revisions to the hazardous waste burning 
      regulations.  On May 6, 1987, EPA proposed standards for 
      boilers and furnaces burning hazardous waste.  (See En- 
      closure 2.)  The proposed standards would apply to boil- 
      ers and furnaces burning hazardous waste regardless of 
      whether the purpose was energy recovery or destruction, 
      so the "sham recycling" distinction would no longer be 
      relevant.  (Id. at 16989.)  EPA has accepted public com- 
      ments on the May 6 proposal and we will be making deci- 
      sions regarding the final rule within the next year. 
      Until this regulation is made final, the enforcement 
      policy will remain in effect. 
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      As a final pont on burning of wastes, you should note 
      that the U.S. court of Appeals for the District of Col- 
      umbia reached a decision on July 31, 1987, that calls 
      into question EPA's authority to regulate certain waste 
      recycling activities.  EPA is studying the opinion to 
      determine its scope.  Because the Court has not yet 
      issued its mandate, the regulations currently in the 
      Code of Federal Regulations defining what is "solid 
      waste," and establishing regulations for recycled 
      hazardous waste, remain in effect. 
 
2.    Listed wastes never "lose their identify."  Wastes are 
      tracked on the manifest by waste code under U.S. Depart- 
      ment of Transportation (DOT) regulations at 49 CFR Parts 
      171 and 172.1/  For mixtures, you must enter each waste 
      code in the mixture on the manifest.  Further, you should 
      note that facilities in interim status must specify on 
      their "Part A" permit application the hazardous waste 
      they will be receiving (see 40 CFR §270.13(j)) and must 
      amend the Part A to receive new wastes (§270.72(A)). 
      Also, a RCRA permit granted to a treatment, storage, or 
      disposal facility may specify the specific hazardous 
      wastes the facility is authorized to accept.  Finally, a 
      treatment, storage, or disposal facility must keep an 
      operating record with very specific information on each 
      hazardous waste at the facility.  (See §§264.73 and 
      265.73.) 
 
3.    All of the requirements referenced in answer number 2, 
      above, require tacking of individual wastes by shipment 
      (and if necessary, by container). 
 
4.    The proper classification of waste treatment residuals 
      (the filter cake in your case) depends on the wastes enter- 
      ring your treatment system.  Under 40 CFR §261.3(c)(2)(i), 
      any waste derived-from treating a hazardous waste is 
      itself a hazardous waste.  Such "derived-from" wastes 
                 
 
1/    Please note a couple of points regarding waste shipment tracking. 
      First, the DOT rules referred to above do not require the EPA 
      waste code for "U" and "P" listed wastes.  this is because U 
      and P chemicals must already be described by their specific 
      chemical names under 49 CFR Part 171.  You should also note that 
      although EPA does not require the EPA waste codes to be placed 
      on the hazardous waste manifest, some States do require EPA's 
      (or their own) codes to be entered on the manifest in addition 
      to the DOT requirements. 
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      are assigned the waste code(s) of the incoming (i.e., 
      treated) wastes.  Thus, if more than one listed waste 
      was treated, the treated residue would be identified by 
      all the listed wastes treated. 
 
If you have further questions in this area, please contact 
Mike Petruska of my staff at (202) 475-6676. 
 
Sincerely, 
 
 
Sylvia K. Lowrance, Acting Director 
Characterization and Assessment 
  Division 
 


