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October 27, 1988 
 
Mr. Jon Greenberg, Manager 
Environmental Policy 
Browning-Ferris Industries 
1150 Connecticut Avenue, NW 
Suite 500 
Washington, DC  20036 
 
Dear Mr. Greenberg: 
 
This is in response to your August 11, 1988, inquiry about 
the status of hazardous wastes that are generated at one site and 
treated at another.  Specifically, we are responding to the 
questions of whether treatment residuals of a characteristic 
hazardous waste under 40 CFR 261.20-261.24 can be a listed 
hazardous waste under 40 CFR 261.30-261.33. 
 
Determination of the proper EPA Waste Code may be made by a 
careful examination of the generator's production processes.  It 
is the generator's responsibility to determine if his waste meets 
the listing descriptions for hazardous wastes listed at 40 CFR 
261.30-261.33 or if they exhibit a hazardous characteristic. 
(See 40 CFR 261.20-261.24.)  If the owner/operator of a 
transportation firm or waste treatment facility determine that a 
listed waste had been improperly labeled as a characteristic 
waste by a generator, then the generator should be advised to 
correct the error (a) on the manifest or receipt of wastes from 
the generator should be refused.  Giving the requirements of the 
Land Disposal Restrictions regulations (40 CFR 268) both the 
generator and the treatment facility could face penalties for 
improperly analyzing and managing a listed hazardous waste.  (See 
51 FR 40572). 
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According to the requirements in the derived-from rule (40 
CFR 261.3(c)(2)(i)), a residual generated from the treatment, 
storage or disposal of a listed hazardous waste is itself a 
listed hazardous waste.  A residual generated from the treatment, 
storage, or disposal of a characteristic hazardous waste (or a 
waste that has been listed only because it exhibits a 
characteristic, such as F003) is a hazardous waste only if it 
exhibits a characteristic.  However, if a listed spent solvent, 
such as F005, is mixed with the characteristic spent solvent 
before or during treatment (e.g., solvent recovery), the mixture 
"becomes" a listed waste when the listed waste is first added to  
the characteristic waste.  (See 40 CFR 261.2(a)(2)(iv) and 40 CFR 
261.3(b)(2).)  Any residual generated from the treatment of this 
mixture would be the listed hazardous waste F005. 
 
In some cases, characteristic or nonhazardous wastes, when 
treated, will have treatment residues that are listed hazardous 
wastes.  This will depend in each case on the scope of the 
listing.  An example is rinsewater from electroplating 
operations.  These rinsewaters are not listed and may or may not 
exhibit the hazardous characteristic of extraction procedure (EP) 
toxicity.  However, once the wastewater treatment sludge 
precipitates, it meets the listing description for F006 (with the 
exception of precipitates from rinsewaters from certain excluded 
electroplating processes).  The listing applies whether the 
sludge is generated at the electroplating facility or a 
commercial waste treatment facility.  Thus, a commercial waste 
treatment facility must know the electroplating processes to 
identify the wastewater treatment sludge correctly as F006.  This 
may require the treatment facility to obtain information from the 
waste generator regarding processes that produced the waste to be 
treated. 
 
As pointed out in your letter, there is no specific 
requirement for a generator to identify the processes that lead 
to the generation of their waste.  However, there is nothing to 
prevent the treatment, storage, or disposal facility from 
requiring such information before accepting the waste.  Once a 
treatment, storage, or disposal facility accepts the waste, it is 
their responsibility to accurately characterize any residual 
resulting from treatment.  The Agency has no plans at this time 
to change the regulations as they relate to this requirement. 
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If you have any further questions, please contact David 
Topping at (20) 382-7737, or the RCRA/Superfund Hotline at (202) 
382-3000. 
 
Sincerely, 
 
 
Sylvia K. Lowrance 
Director 
Office of Solid Waste 
 


