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April 15, 1998 
 
 
 
 
 
Ted N. Rauh, Deputy Director 
Hazardous Waste Management Program 
Cal/EPA Department of Toxic Substances Control 
400 P Street, 4th Floor 
P.O. Box 806 
Sacramento, CA 95812-0806 
 
Dear Mr. Rauh: 
 

Thank you for your letter of January 21, 1998 regarding the scope of the 
wastewater treatment unit definition set forth in 40 CFR '260.10.  Your letter describes 
petroleum refinery tanks that store wastewater treatment sludges destined for 
processing in an on-site refinery coker.  You specifically ask whether these sludge 
storage tanks are exempt wastewater treatment units (WWTUs), in light of certain 
preamble language appearing in the proposed Petroleum Refining Process Wastes rule 
(60 Fed. Reg. 57747 (November 20, 1995)).  
 

From your description, the Astand alone@ tanks receive and store sludges 
generated by wastewater treatment at the facility, prior to conveyance to an on-site 
coker for processing.  You mentioned that previous informal discussions with U.S. 
Environmental Protection Agency (EPA) staff indicated that these tanks meet the 
definition of a WWTU, but that certain preamble language, at 60 Fed. Reg. 57754, 
seemed to suggest otherwise.  Specifically, you stated that the preamble appeared to 
differentiate between exempt WWTUs, and those storage tanks where the refinery 
wastewater sludges are stored prior to the coking process. 
 

In the preamble discussion you cited from the November 20, 1995 proposed rule 
(60 Fed. Reg. at 57754), EPA was simply trying to describe the typical management of 
hazardous oil-bearing refinery sludges from the point of generation in refinery 
wastewater treatment systems to insertion into an on-site petroleum coker.  Since under 



RO 14465 

the proposed rule these sludges would be excluded from the Resource Conservation 
and Recovery Act (RCRA) altogether, EPA thought it was important to discuss the 
effect this exclusion might have on the storage of these materials, particularly in 
situations where RCRA requirements for tanks or containers would no longer apply.  
Based upon numerous and longstanding discussions with petroleum industry 
representatives regarding the management and recycling of these oil-bearing sludges at 
petroleum refineries, EPA felt that there were, in fact, instances where RCRA-regulated 
tanks or containers would be affected by this exclusion.  To the extent that a tank or 
container would no longer be subject to RCRA requirements as a result of the proposed 
exclusion, EPA was simply stating its belief that other factors (e.g., American National 
Standard Institute (ANSI) standards) would help ensure environmentally protective 
storage of these materials.  Therefore, in this preamble language, EPA was not 
concluding that in all cases the units between the wastewater treatment system and the 
petroleum coker are, in the absence of this exclusion in the proposed rule, regulated 
under RCRA (although our information at the time of proposal suggested that this was 
the case).  Nor was EPA, in this preamble language, making any inferences about the 
applicability of the wastewater treatment unit exemption that reflect a change in current 
policy on how this exemption might apply to stand-alone tanks. 
 

In order to evaluate the applicability of the wastewater treatment unit exemption 
to tanks that receive and store wastewater treatment sludges, the remainder of this 
letter discusses the relevant considerations.  The WWTU exemption, under RCRA, 
applies to those units meeting the definition of a WWTU in 40 CFR '260.10, which 
consists of three criteria briefly summarized as follows:  (1) the unit must be part of a 
wastewater treatment facility subject to '402 or '307(b) of the Clean Water Act (CWA); 
(2) the unit must receive, treat, or store influent hazardous wastewaters, or treat or store 
a hazardous wastewater treatment sludge; and (3) the unit must meet the definition of a 
tank.  (For the precise definition, refer to '260.10.)       
 

Based on the information you provide in your letter, the unit stores hazardous 
wastewater treatment sludges, and meets the definition of a tank.  However, whether or 
not the unit is also Apart of a wastewater treatment facility subject to regulation under 
either '402 or '307(b) of the Clean Water Act@ ('260.10) depends upon site-specific 
judgments not easily made based upon your description.  While the storage of sludges 
may in many instances be part of ongoing wastewater treatment, the Agency also 
wishes to emphasize that sludges may be generated and stored as part of activities not 
related to wastewater treatment under the CWA.  In cases where the sludges are to be 
recycled (such as in a petroleum coker), sludges might be removed from treatment 
tanks and placed into tank-like units that mix or slurry and inject the sludges as part of 
the recycling process, in which case a judgement could be made that the mixing tank is 
part of the exempt recycling process ('261.6(c)), and is, therefore, not a WWTU.  (This 
example assumes the sludges are regulated as solid and hazardous waste; the Agency 
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notes that at this time there has not been a final determination regarding the exclusions 
proposed in the November 20, 1995 Federal Register.)   Also, in instances where the sole 
purpose of the tank is to accumulate a sufficient volume of waste to facilitate the off-site 
transport of these sludges for further treatment and/or disposal, the exemption would 
not apply because that activity is separate and distinct from any wastewater treatment 
activities covered under the Clean Water Act.   In this instance, a generator may choose 
(or be so directed by the implementing agency) to manage the tanks in accordance with 
the generator accumulation provisions in '262.34, rather than as an exempt WWTU.  
  

Whether the type of tank you describe satisfies the three criteria in the WWTU 
definition depends on the specific facts.  Whether or not the purpose and function of the 
tank is more closely related to the storage of sludges as part of ongoing wastewater 
treatment, is part of an exempt recycling process, or is solely for the purpose of waste 
accumulation to facilitate off-site disposal, is largely site-specific.  Finally, because 
California is a RCRA-authorized state, your program may impose additional 
requirements that are more stringent than the federal program. 
   

I hope this letter has addressed your concerns.  Please feel free to call Jeff Gaines 
of my staff at (703) 308-8655 with any additional questions or concerns you may have.   
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Elizabeth A. Cotsworth, Acting Director 
Office of Solid Waste 

 
cc: Steve Heare, PSPD 

Dale Ruhter, PSPD 
Dave Bussard, HWID 
Mitch Kidwell, HWID 
Ross Elliott, HWID 
Kathy Nam, OGC 

 
 
 
 
 
 
 


