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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
      WASHINGTON, D.C. 20460 

 
OFFICE OF 

SOLID WASTE AND EMERGENCY 
RESPONSE 

 
Cynthia Hilton, Executive Director 
Association of Waste Hazardous Materials Transporters 
2200 Mill Road 
Alexandria, Virginia 22314 
 
Dear Ms. Hilton: 
 

Thank you for your letter of June 23, 1997 to Administrator Browner in which 
you point out an error that appeared in a recent EPA publication. The publication cited 
was the May, 1997 edition of "New Directions," which is a publication dedicated to 
reporting on the Environmental Protection Agency's (EPA's) Regulatory Reinvention 
Activities. On pp. 4-5 of the publication, there is an article which summarizes a number 
of reinvention efforts affecting EPA's hazardous waste requirements. One of the items 
discussed in the article is the new manifest exemption for shipments between sites on 
certain contiguous properties controlled by the same entity. This exemption was 
included in the February 12, 1997 Military Munitions Rule (62 FR 6622), and was 
intended to facilitate consolidation of wastes generated within the contiguous 
properties, under circumstances where the generator may need to move the wastes 
briefly across or along a public right-of-way to consolidate them. See 62 FR at 
6645-46. 
 

Unfortunately, the "New Directions" article interpreted the rule's new manifest 
exemption too broadly. As your letter indicates, the writer of the article suggests that 
this manifest exemption would relieve generators in these locations from "extensive 
tracking, packaging, labeling, marking, and placarding requirements." In fact, the rule 
does not extend to the DOT packaging, labeling, marking, or placarding requirements 
which are incorporated into EPA's regulations at 40 CFR §§ 262.30, 262.31, 262.32, 
and 262.33. This is clearly stated in the preamble (62 FR 6646). Thus, the DOT 
requirements for shipping papers, packaging, labeling, marking, and placarding remain 
applicable to hazardous waste shipments from these locations, except in those 
instances where DOT's hazardous materials coverage is dependent on the material 
being subject to the manifest. We believe that this exception is limited to hazardous 
waste shipments that consist solely of Class 9 hazardous materials in amounts less 
than their reportable quantities. 
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Please accept our thanks for pointing out this error to us. We regret any 

confusion or inconvenience spawned by the article, and we will advise the Regulatory 
Reinvention Team of the error, so that they can take appropriate action. If you have 
any other questions, please contact Michele Anders, Chief of the Generator and 
Recycling Branch, on (703) 308-8850. 

 
Sincerely, 

 
Elizabeth A. Cotsworth, Acting Director 
Office of Solid Waste 

 
 


