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OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
MAY -5 1988 
 
Mr. William Lindberg 
Regulatory Affairs Coordinator 
SWI, Inc. 
P.O. Box B 
Saukville, WI 53080 
 
Dear Mr. Lindberg: 
 
This is in response to your letter of April 19, 1988 to 
Mr. Steven Weil, in which you ask if paints containing solvent 
constituents are subject to F listings (40 CFR 261.31). 
 
You are correct in stating that "solvents that are used for 
their 'solvent' properties--that is, to solubilize (dissolve) or 
mobilize other constituents" (50 FR 53316, December 31, 1985) are 
covered by the spent solvent listings.  However, the Federal 
Register notice goes on to state that "process wastes where 
solvents were used as reactants or ingredients in the formulation 
of commercial chemical products are not covered by the listing. 
The products themselves are also not covered." (Id.)  Paints, 
which are included in the classification of such commercial 
chemical products are, therefore, not F-listed spent solvent  
hazardous wastes. 
 
Thank you for your letter.  If you have any further  
questions, please call the RCRA/Superfund Hotline at 
(800)424-9346. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Devereaux Barnes, Director 
Characterization and 
Assessment Division 
 


