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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

 
OFFICE OF 

SOLID WASTE AND EMERGENCY 
RESPONSE 

The Honorable Saxby Chambliss 
United States House of Representatives 
1708 Longworth Office Building 
Washington, DC 20515 
 
Dear Congressman Chambliss: 
 

Thank you for your August 5, 1996 letter in response to the 
language I suggested be used in an upcoming regulatory proposal 
to exclude process wastewaters that are recycled and reused at 
wood preserving facilities from regulation as a solid waste under 
the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA). 
 

My staff and I have carefully considered your comments and 
have discussed them in great detail with our Office of Enforcement  
and Compliance Assurance (OECA) and our Office of General Counsel  
(OGC). I have concluded that the most appropriate course is to propose  
the following regulatory text modifying 40 CFR 261.4(a)(9): 
 

(9) (ii) . . . . and 
 

(9) (iii)  wood preserving wastewaters and spent wood 
preserving solutions that are recycled and reused on-site in 
the production process for their original intended purpose 
at wood preserving facilities; provided that these 
wastewaters and spent wood preserving solutions are managed 
to prevent release to the land and the groundwater and that 
the units can be visually or otherwise determined to prevent 
such releases; and provided that if these wastewaters are 
collected or managed on drip pads, those pads are in 
compliance with the regulatory drip pad standards, 
regardless of whether the facility would generate less than 
100 kg per month of hazardous waste once such wastewaters 
are excluded under this provision. 

 
  This language makes three changes to the proposed text 
suggested in your letter.  The reasons for each of these changes 
are discussed below: 
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" . . . original intended purpose..." 
I believe it is important that EPA retain the phrase "for 

their original intended purpose".  When we initially raised the 
possibility of developing an exclusion for in-process wastewaters 
recycled on-site at wood preserving facilities, we said that a 
decision to grant such an exclusion would be based upon the 
degree to which the industry could demonstrate that the handling 
of these materials at wood preserving facilities meets, on an 
industry-wide basis, a number of criteria that are regularly used 
by the Agency to grant site-specific variances from 
classification as a solid waste.  These criteria are listed in 40 
CFR §260.31(b) (1)-(8). Among them, we mentioned "the extent to 
which the material is handled before reclamation to minimize 
loss" as being of particular interest in making this 
determination.  Another criterion particularly relevant to this 
issue is "whether the reclaimed material is used for the purpose 
for which it was originally produced when it is returned to the 
original process...". 
 
  At many wood preserving facilities once water has been used 
to wash hazardous wastes off drip pads, it is collected and 
returned to a tank in order to be used to treat wood, with no 
releases to the environment.  Because such a recycling operation 
(provided that there are no releases to the environment) 
adequately addresses the eight variance criteria we cited in our 
notice in the August 22, 1995 Federal Register, I am prepared to 
recommend proposing an exclusion for wastewaters and wood 
preserving solutions that are reused for their original intended 
purpose.  However, I am not comfortable making the same assertion 
with respect to other uses, such as use in a cooling tower. 
 
" ...visually or otherwise determined..." 

I believe that EPA should retain the phrase "...and that the 
units can be visually or otherwise determined to prevent such 
releases...", To ensure that a provision "to prevent release to 
the land and the groundwater," is meaningful that provision must, 
in some way, be verifiable.  Give the level of pre-existing, 
historic contamination at some wood preserving facilities, it 
would be very difficult, if not impossible, for inspectors to 
verify whether or not the units on which or in which the 
wastewaters are being managed a preventing release unless such 
a provision is included. 
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We have given much consideration to the point that the 
American Wood Preservers Institute (AWPI) has made on several 
occasions, that some other exclusions from the definition of 
solid waste granted by EPA are conditioned only upon the 
requirement that the excluded material not be land disposed; and 
that those exclusions do not require that an inspector be able to 
"visually Or otherwise determine that a management unit prevents 
releases. There is an important difference between this potential 
exclusion for wood preserving wastewaters and spent wood 
preserving solutions and some of the other exclusions that EPA 
has granted.  In other exclusions where there is a ban on land 
placement, the object is to keep these materials from being 
placed directly on the land or in a landfill.  Therefore, 
compliance with such a provision can be verified by simply 
observing where a material is placed.  However, with the 
wastewaters, a determination that they are being managed to 
prevent loss requires a judgement about the integrity of the unit 
in which the waters are placed; and not simply an observation of 
where a material is placed.  The person making such a 
determination in the case of wastewaters and spent wood 
preserving solutions would need to be able to visually inspect 
the unit. 
 
". . . in compliance with..." 
The staff in both OGC and OECA are very concerned that the 
phrase "subject to" will not accomplish what we are all seeking. 
They are concerned about the circular logic of requiring that 
excluded wastewaters and spent wood preserving solutions be 
managed on drip pads that are subject to the regulatory drip pad 
standards when, by virtue of the exclusion that requires this, 
the drip pads might no longer be subject to those standards 
because they are not being used to manage a solid waste.  This 
would be confusing for both the industry and regulators and is 
inconsistent with our goal of simplifying and clarifying RCRA 
regulations. 
 

AIn compliance with@ would clarify that regardless of the 
regulatory status of the wastewaters, if they are managed on a 
drip pad the drip pad must comply with subpart W.  The industry 
is supportive of the subpart W drip pad standards. We want to be 
sure that there is no confusion concerning the necessity of 
complying with these standards (when managing these wastes on a 
drip pad) as a condition for being granted this exclusion. 
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We understand that AWPI is concerned that use of the phrase 

Ain compliance with@ could cause a facility to lose this 
exclusion because of a minor violation of the standards and 
therefore become subject to taxation in some states. We note, 
however, that the use of "in compliance with" would be consistent 
with the current regulatory language in 40 CFR §262.34(a)(1)(iii) 
that exempts these facilities from hazardous waste permit 
requirements as long as they operate in compliance with subpart W 
drip pad standards. We are not aware that any facilities have 
had to obtain permits, so it would appear that this phrasing is 
not causing the sort of problem that AWPI envisions. 
 

Each of the changes discussed above has a strong 
constituency within the Agency.  We are always willing to discuss 
other options and to continue what has been a very constructive 
dialogue.  However, given the fragile nature of the consensus we 
needed to build within the Agency to get as far with this issue 
as we have, changes to this language (other than minor 
clarifications) are unlikely to be acceptable to others within 
EPA.  Therefore, this is the language that I am prepared to 
recommend that EPA propose.  My recommendation on this matter 
should not be construed as a final Agency position.  The process 
for proposing a rule will involve review and approval at the 
Assistant Administrator level and above within EPA and clearance 
through the Office of Management and Budget. 
 

We look forward to hearing from you upon your review of this 
letter.  If you have any questions, please let me know or have 
your staff contact Stephen Bergman at (703) 308-7262. 
 

Sincerely, 
 

Michael Shapiro, Director 
Office of Solid Waste 

 
 


