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MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Regulatory Determination Regarding the Use of 
          Petroleum-Contaminated Soils as an Ingredient in  
          Asphalt Batching 
 
FROM:     Sylvia K. Lowrance, Director 
          Office of Solid Waste 
 
TO:       Merrill S. Hohman, Director 
          Waste Management Division 
          Region I 
 
This responds to your March 11, 1991, memorandum requesting 
a regulatory interpretation regarding the use of petroleum- 
contaminated soils as an ingredient in asphalt batching.  This 
use of petroleum-contaminated soils has become an issue because 
the recently promulgated Toxicity Characteristic (TC) rule may  
result in such soils being hazardous wastes subject to 
regulation, while the majority of such asphalt batching 
operations have failed to apply for interim status.  Thus, the 
two main issues are: (1) determining the regulatory status of 
the asphalt batching processes, and (2) the appropriate 
enforcement approach to address those regulated facilities that  
failed to apply for interim status, or were late in applying. 
For the latter issue, I refer you to the April 10, 1991, 
memorandum from Bruce Diamond. 
 
In determining the regulatory status of the asphalt batching  
operation, there are four different points of consideration: 
1) whether the petroleum-contaminated soils are hazardous solid  
wastes when used as an ingredient in a product used in a manner  
constituting disposal, 2) whether the batching process itself is  
legitimate recycling or treatment, 3) whether the asphalt product  
meets the waste-derived product exemption found at 40 CFR 
266.20(b), and 4) whether the storage of petroleum-contaminated  
soils is subject to regulation. 
 
1.   Determining whether petroleum contaminated soils are solid  
     wastes. 
 
In determining whether the contaminated soils are hazardous  
wastes when used as ingredients in asphalt, the term "petroleum- 
contaminated" may be too generic to enable a definitive 
regulatory determination because this term could encompass too 
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broad a variation of contaminants.  A more case-specific approach  
may be necessary because certain "petroleum-contaminated" soils 
may be subject to RCRA regulation while others may not. 
 
In general, a hazardous secondary material (and soils  
contaminated with a hazardous secondary material) used to produce 
a product used in a manner constituting disposal is a solid 
waste, unless it is a commercial chemical product that is 
normally used in this manner, such as a petroleum product 
normally used as an ingredient in asphalt batching (see 40 CFR 
261.2(c)(1)(ii) -- although the commercial product may not be 
listed in section 261.33, the same regulatory approach applies). 
The regulatory status of soils contaminated with crude oil would 
be determined by using the same approach.  The crude oil, while 
not a secondary material, would be a solid waste because it is 
being discarded by use in a manner constituting disposal, unless  
crude oil is a normal ingredient in asphalt batching.  We expect  
that most petroleum-contaminated soils are not contaminated 
with the petroleum product that normally is used in asphalt  
production. and would, therefore, be solid wastes.  (For example, 
if gasoline is not normally used in asphalt production, then 
gasoline-contaminated soil is a solid waste when used in asphalt  
production.)  However, there may be specific cases where the soil 
is contaminated with a petroleum product normally used to make  
asphalt, in which case the contaminated soil would not be a solid  
waste when used in asphalt batching. 
 
Also, you should note that any media (including soil) or 
debris resulting from remediation of an underground storage tank  
cleanup under Part 280 is excluded from regulation as hazardous  
waste (for the D018-DO43 constituents) regardless of the intended 
disposition, so these soils could be used in asphalt production.  
(You should also note that we are presently reviewing a petition  
from New York State that requests that the Agency exclude all  
petroleum contaminated media and debris from regulation under the  
TC.  A rulemaking may be initiated to address issues raised by 
this petition, but the remainder of this memo is based on the  
current rules.) 
 
In summary, with the exceptions of soils contaminated with  
petroleum materials normally used in asphalt production and 
soils resulting from underground storage tank cleanups, soils  
contaminated with petroleum materials that are listed waste or  
exhibit one of the characteristics would be hazardous and solid  
waste.  The remainder of this memo discusses the issues relevant 
for these soils. 
 
2. Determining whether asphalt batching is legitimate recycling. 
 
The act of mixing petroleum contaminated soils into the 
asphalt production process may be a form of treatment, subject 
to permitting under Part 270, or may instead be recycling, 
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exempt from permitting under section 261.6(c).  The main question 
is whether the batching is "legitimate" recycling, as opposed 
to treatment in the guise of-recycling ("sham" recycling). 
 
In determining whether the asphalt batching is legitimate  
recycling, the Agency compares the contaminated soil with the  
analogous raw materials normally used in asphalt batching.  To 
the extent that the contaminated soils contain hazardous  
constituents not found in the analogous raw materials, or contain  
hazardous constituents in significantly higher concentrations  
than in the analogous raw materials, the batching process would 
be considered "sham" recycling, unless such hazardous 
constituents can be demonstrated to be useful in the production 
of the product or in the product itself.  Another factor 
indicating whether the batching process is sham recycling is 
whether the contaminated soils are legitimately replacing a raw  
material or ingredient normally used in the process.  For 
example, if the contaminated soils are being used in excess of 
the amount of raw materials that would otherwise be used, sham  
recycling would be indicated.  Where sham recycling is indicated  
(i.e., where contaminants in the soils are actually being treated 
or disposed of by incorporation into a product), a treatment  
permit may be required. 
 
3. Determining the status of the asphalt product. 
 
Whether the batching process is considered legitimate  
recycling or not, the resulting waste-derived asphalt product is 
a solid waste because it is placed on the land.  Assuming that 
the resulting product is a legitimate asphalt product, the  
applicable regulations are found at 40 CFR 266 Subpart C.  Doubts  
regarding the legitimacy of the waste-derived product are 
resolved by a comparison of the constituents found in the waste- 
derived product to the constituents found in an analogous product  
that is not produced using contaminated soils as an ingredient. 
 
If the asphalt product is produced using soils contaminated  
with a listed hazardous waste (e.g., K048-52). it would be 
subject to hazardous waste regulations as a waste-derived 
product.  If the product meets the conditions of the exemption  
found at 40 CFR 266.20(b), which include meeting the applicable  
Land Disposal Restriction (LDR) treatment standard(s), the 
asphalt product is exempt from further regulation as a hazardous  
waste.  If the product does not meet the terms of that exemption,  
then it remains subject to regulation as hazardous waste, which  
would amount to a do facto ban on the product's use.  Also, if 
the asphalt product does not meet the conditions of the exemption  
until further processing, then the asphalt is subject to  
regulation as a hazardous waste until the conditions have been  
met. 
 
If the asphalt product is produced using soil contaminated 
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with waste hazardous only because it exhibits a characteristic  
(e.g., the TC), then the above discussion applies for as long 
as the material continues to exhibit the characteristic.  Further,  
there are currently no LDR treatment standards for TC waste. 
 
You should note that over the next 1-2 years we will be  
developing regulations that will address various issues 
associated with waste-derived products.  We expect those  
regulations to further clarify the distinction between legitimate  
and "sham" recycling. 
 
4. Determining the status of stored materials. 
 
With the exception of the materials described above in 
number 1 (i.e., soils contaminated with petroleum normally used 
in asphalt production or from underground storage tank  
remediations), -- and the exception discussed below -- the 
storage of contaminated soil that either contains a listed waste  
or exhibits a characteristic is regulated under Parts 262, 264,  
265, 268, and is potentially subject to permitting under Part 
270. 
 
In the case of asphalt product that meets the conditions 
of section 266.20(b), no storage requirements apply once the  
conditions are met. 
 
I hope this has helped to resolve your issues. If you have  
any questions regarding the late notifier guidance document sent  
to you earlier by the office of Waste Programs Enforcement, your  
staff should contact Hugh Davis at FTS 475-9867.  If you have any  
questions regarding the regulatory status of recycling processes,  
your staff should contact Mitch Kidwell at FTS 475-8551.  For  
information regarding the New York petition, your staff should  
contact Denise Keehner at FTS 382-4740. 
 
Attachment 
 
cc:  Waste Management Division Directors 
     EPA Regions II-X 


