
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C.  20460 

 
 
September 7, 1990 
 
Eduardo Cordero, P.E. 
Syntex (F.P.) Inc. 
HC 01 Box 16625 
Bo. Mariana Road 909 KM. 1.1 
Humacao, Puerto Rico 00661-9731 
 
Dear Mr. Cordero: 
 

Thank you for your letter of May 9, 1990, requesting information on the medical waste 
regulations applicability to certain wastes generated at your facility.  Syntex, Inc., performs quality 
control procedures on several medical products such as contraceptive pills and anti-inflammatory drugs. 
 

Medical waste as defined in 40 CFR 259.1(b) is “solid waste generated in the diagnosis, 
treatment (e.g., provision of medical services), or immunization of human beings or animals, in research 
pertaining thereto, or in the production or testing of biologicals.”  Regulated medical waste is a subset of 
the medical waste stream.  Those wastes which are regulated are listed in Classes 1-7 in Section 
259.30(a).  The quality control procedures you describe would generate regulated medical waste if the 
products you are testing are being derived from substances extracted from living organisms (e.g., natural 
progesterone or estrogen or anti-inflammatory agents which are not chemically synthesized).  Class 1 
regulated medical waste is defined as “Cultures and stocks of infectious agents and associated 
biologicals, including... wastes from the production of biologicals...”  Section 259.10(b) defines 
biologicals as “preparations made from living organisms and their products, including vaccines, cultures, 
etc. which are intended for use in diagnosing, immunizing or treating humans or animals or in research 
pertaining thereto.” 
 

Generators of regulated medical wastes (RMW) are subject to the pre-transport requirements 
such as waste segregation, packaging, labeling and marking, as well as certain generator requirements 
found in Subpart F of Part 259.  RMW lust be either “treated and destroyed” or tracked from point of 
generation to disposal or destruction.  While autoclaving constitutes treatment, it would not constitute 
destruction of RMW. 

 
Destroyed medical waste means “regulated medical waste that has been ruined, torn apart, or 

mutilated through processes such as thermal treatment, melting, shredding, grinding, tearing or breaking, 
so that it is no longer generally recognizable as medical waste.  It does not mean compaction.”  
Destruction of RMW is not required in the Part 259 regulations.  However, off-site transport of 
autoclaved RMW which has not been destroyed would be subject to the Part 259 tracking regulations. 
 



I have enclosed for your convenience a copy of the Part 259 regulations.  Please contact 
Florida Forestier of the Puerto Rico Environmental Quality Board or Mary Greene of my staff at (202) 
475-7736 for further assistance. 
 

Sincerely,  
 
 
 

David Bussard, Director  
Characterization and Assessment 

Division 
 

FaxBack # 11556 
 


