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9441.1988(33) 
 
EXEMPTION FOR COMMERCIAL CHEMICAL PRODUCTS BURNED FOR 
ENERGY RECOVERY 
 
JULY 27 1988 
 
Ms. Paige Murphy-Young 
Assistant Attorney General  
1275 West Washington 
Phoenix, Arizona 85007 
 
Dear Ms. Murphy-Young: 
 
This is in response to your letter of March 22, 1988, to Mary  
Cunningham of my staff, requesting clarification as to how the  
§261.2(c)(2)(ii) exemption for commercial chemical products  
burned for energy recovery might apply to waste-derived fuel  
products of a solvent regeneration facility operated by Bud's Oil 
Service (BOS).  We have also reviewed two other letters on this  
subject sent to my staff--the February 19, 1988, letter from  
Charles A. Peterson of BOS to Mike Petruska, and the June 21,  
1988, letter from David Kimball, an attorney representing BOS, to  
Bob Holloway.  We have conferred with our Regional Office in San  
Francisco, and they asked that we respond to you directly.  We  
are responding to both Mr. Peterson's and Mr. Kimball's letters 
by copy of this letter. 
 
BOS Solvent Reclamation 
 
We understand that BOS regenerates spent solvents to produce  
commercial gun wash solvent.  We understand that BOS also markets  
the regenerated solvent as a fuel.  BOS asserts that the  
commercial gun was product is exempt under §261.3(c)(2)(i), and  
that the waste-derived fuel is exempt under §261.2(c)(2)(ii).  
These issues are addressed below. 
 
Is the Reclaimed Solvent Excluded Under §261.3(c)(2)(i)? 
 
The reclaimed solvent would be excluded under §261.3(c)(2)(i) 
if the solvent is reclaimed from solid wastes and is used  
beneficially and the reclaimed solvent is not reclaimed further, 
burned for energy recovery, or used in a manner constituting  
disposal.  Thus, the solvent that is reclaimed by BOS and used as  
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a commercial gun wash solvent is not a solid waste.  
 
Are Products Produced by the Reclamation Process Exempt When Used 
as Fuel?  
 
Reclaimed materials burned for energy recovery are solid  
waste, and, if hazardous by listing or characteristic, are  
hazardous waste.  See §261.3(c)(2)(i).  See also 50 FR 634 
(January 4, 1985).  Thus, the exclusion at §261.2(c)(2)(ii) would  
not apply to the solvents BOS reclaims for fuel use.  Further, the  
waste-derived fuel product that is produced by BOS is subject to  
regulation under Subpart D, Part 266.  Subpart D subjects 
hazardous waste fuels to RCRA storage and transportation standards  
and places administrative controls on marketers and burners.  
 
Although the exclusion provided by §261.2(c)(2)(ii) would not 
apply to the waste-derived fuel, the exclusion could apply to  
solvent product that was off-specification and, in lieu of its   
intended purpose, burned for energy recovery.  To be exempt under  
this provision, the off-spec solvent would also have to be a fuel  
itself.  The use of acetone-derived solvents, for example, would  
be precluded by the fuel requirement.  
 
We note that the statement that is quoted on page 2 of the  
June 21 letter from Mr. Kimball to Mr. Holloway taken from the  
"Guidance Manual on the RCRA Regulation of Recycled Hazardous  
Wastes" is incorrect.  That statement is an incorrect summary of  
preamble discussion provided at 50 FR 634 (January 4, 1985) 
regarding the regulatory status of reclaimed products.  The  
preamble states that the exclusion for commercial products  
reclaimed from hazardous waste does not apply  when the output of  
the reclamation process is burned for energy recovery or placed on  
the land.  As discussed above, §261.2(c)(2)(ii) does not provide  
an exclusion for the waste-derived fuel.  
 
Finally, we think it is important to emphasize the underlying  
policy of the Agency's rules.  If a person could simply purify a  
waste (by settling, regulation or blending) and then burn it  
without being subject to RCRA, then the Agency's rules and  
Congressional command to control burning of hazardous waste- 
derived fuels would have little meaning.  It was for this reason 
that EPA explicitly stated that the exclusion in §261.3(c)(2) does  
not apply to materials ultimately burned for energy recovery.  
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 hope this addresses your concerns.  If you have further  
questions, please do not hesitate to call Mary Cunningham of my  
staff at (202) 382-7935.  
 
Sincerely,  
 
Original Document signed 
 
Sylvia K Lowrance  
Director  
Office of Solid Waste  
 
 
cc:  Charles A. Peterson, Bud's Oil Service 
     David P. Kimball, Evans, Kitchel & Jenckes, P.C.  
     Frances Schultz, Region IX 
     Steve Silverman, OGC  
     Bob Holloway, OSW 
     Mary Cunningham, OSW  
     Mike Petruska, OSW 
     Matt Straus, OSW  
 
bcc: Joe Carra, OSW  
     Dev Barnes, OSW  
     Jim Berlow, OSW  


