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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
AUG 22 1986 
 
Mr. Jed Mandel 
Jenner & Block 
One IBM Plaza 
Chicago, IL 60611 
 
Dear Mr. Mandel: 
 
I am writing in response to your letter requesting an inter- 
pretation of EPA's proposed listing of used oil as a hazardous 
waste that was published in the Federal Register on November 29,  
1985.  In particular, you ask whether the hydraulic devices that 
your client manufactures would be considered as hazardous waste 
by the mixture rules when these devices become contaminated with 
oil during quality control testing conducted prior to their sale 
and distribution. 
 
As described in 40 CFR _261.3, the mixture rule applies only 
to mixtures of solid waste and hazardous waste.  These hydraulic 
devices do not meet the definition of a solid waste (see 40 CFR 
_261.2) because they are products that are manufactured for sale 
and are not discarded or intended to be discarded.  Thus, if used 
oil were to be listed as a hazardous waste and subsequently "mixed" 
with these hydraulic devices, the resulting mixture would not be 
a hazardous waste according to the mixture rule. 
 
It must be noted that used oil drained from these hydraulic 
devices would be a hazardous waste if the oil exhibits a hazardous 
characteristic as described in 40 CFR __261.21 - 261.24, or if 
used oil is listed as a hazardous waste as proposed in the November 
29 notice, unless this used oil is reused for its original purpose 
(i.e., in testing hydraulic devices). 
 
If you have any additional questions regarding the proposed 
rules, you may contact me at (202) 475-8551. 
 
Sincerely, 
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Matthew Straus 
Chief 
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