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Mr. James V. Noles 
General Manager, Remedial/Removal Operations Group 
Four Seasons Industrial Services, Inc. 
3107 South Elm-Eugene Street 
P.O. Box 16590 
Greensboro, North Carolina 27416-0590 
 
     This is in response to your letter of August 1, 1992, in which 
you asked several questions related to the classification of F003 
wastes (ignitable non-toxic spent solvents). Specifically, you 
presented us with two scenarios: 1) the spilling of containerized 
spent solvent onto soil, and 2) the proper classification and 
applicable treatment standards for paint cleaning wastes in which 
xylene and acetone were used as solvents. 
 
     In the first situation described in your letter, xylene and 
acetone (F003) spent solvent wastes were containerized in drums for 
storage and ultimate incineration at a permitted treatment, 
storage, and disposal (TSD) facility. During loading of the drums 
for shipment, some of the spent solvent waste was spilled onto 
soil. The affected soils were excavated, containerized, sampled, 
and analyzed. You presented us with two questions concerning this 
incident: 
 
1)   Would this spent solvent contaminated soil be regulated 
     as a hazardous waste? 
 
ANSWER: Under Federal regulation, contaminated soils and other 
environmental media, when they contain a listed hazardous waste, 
must be handled as a hazardous waste until the medium no longer 
contains the listed waste. The determination as to whether or not 
the medium "contains" the listed waste or what treatment would be 
sufficient to remove the waste is decided by the EPA Region or 
authorized State agency. Please be aware that a state's laws and 
regulations may differ from the Federal program. In this case you 
should contact the State of North Carolina. 
 
2)   If yes, please explain why the waste mixture rule as 
     defined in 40 CFR 261.3(a)(2)(iii) would not apply. The 
     rule basically states that a solid waste (in this case, 
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     the soil), mixed with a hazardous waste (in this case the 
     solvent) . . .  
 
TEXT Obscured 
 
     it exhibits a characteristic of a hazardous waste as 
     identified in Subpart C, would no longer be a hazardous 
     waste should the mixture (the contaminated soil) not 
     exhibit a hazardous characteristic. 
 
ANSWER: Environmental media (such as soil or ground water) are not 
considered wastes, and, therefore, the "mixture rule" (40 CFR 
261.3(a)(2)(iii)) does not apply. However, under the Agency's 
"contained-in" policy, such media contaminated with listed 
hazardous waste must itself be treated as listed hazardous wastes 
until the listed waste has been removed. Please note that with 
regard to your reference to §261.3(a)(2)(iii), the procedures in 
that section have been updated in accordance with Land Disposal 
Restrictions rules (see answer to #4 below). 
 
     In the second situation, according to your letter, xylene and 
acetone are used as solvents to clean excess paint and paint 
sludges from tools and equipment. The wastes generated, as 
described in your letter (classified as F003) are subsequently 
placed in a drum for disposal. An analysis of the waste reveals 
that the waste contents from these drums do not exhibit any 
characteristic of hazardous waste; however, the waste has 
constituent levels above those specified in the Land Disposal 
Restrictions treatment standards for xylene and acetone (0.15 ppm 
and 0.59 ppm, respectively). You presented us with two questions 
concerning this scenario: 
 
3)   Would this spent solvent paint waste be regulated as a 
     hazardous waste? 
 
ANSWER: Yes. Given that this waste is a spent solvent waste that 
meets the listing description, it is classified under current 
regulations as a listed F003 waste. The listing description applies 
to the containerized waste, which includes both the spent solvents 
and the paint residual removed by the solvents in the containers. 
 
(4)  If this spent solvent paint waste sludge is a hazardous 
     waste, how would you apply the fact that this type of 
     spent solvent (F003) is listed in 40 CFR 261, Subpart D, 
     due to its ignitability, and this waste no longer 
     exhibits the ignitability characteristic? 
 
ANSWER: From your letter and discussions our staff has had with 
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you, we understand your question to concern the applicability of 
the Land Disposal Restrictions (LDR) treatment standards to this 
waste and mixtures involving this waste. Thus, our response is 
based on this understanding of your question. The LDR treatment 
standards are applicable to wastes as generated. As described 
above, the waste as generated in the situation you present, since 
it has not been mixed with another solid waste, is a listed 
hazardous waste because of the use of solvents identified in F003, 
and their disposal subsequent to their being spent. The fact that 
the waste does not exhibit the characteristic of ignitability after 
storage does not alter its status as a listed waste when generated. 
As the Agency recently reiterated (57 FR 37210, August 18, 1992), 
"... such wastes cannot be land disposed until treated to meet the 
applicable treatment standards, and cannot be diluted to meet those 
treatment standards (56 FR 3871). This would also be true of 
mixtures involving such listed wastes, since otherwise the 
prohibitions would have no real meaning." Thus, the waste you have 
described above must be treated to meet the Land Disposal 
Restrictions treatment standards for constituents such as xylene 
and acetone if they contain levels of these constituents higher 
than those prescribed in the regulations and are destined for land 
disposal. 
 
     Thank you for your inquiry. If you have any questions 
concerning the solvent listings, please contact Mr. Ron Josephson 
of my staff at (202)260-6715. For answers to policy questions 
concerning the Land Disposal Restrictions, please contact Ms. 
Rhonda Craig at (703)308-8434. 
 
Sincerely, 
Sylvia K. Lowrance 
Director 
Office of Solid Waste 
 
cc:  Ken Gigliello, OWPE 
     Rhonda Craig, WMD 
     Waste Management Division Directors, EPA Regions I-X 


