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RO 13633 

"Containment Buildings as Independent Hazardous Waste Management Units" 
(Key Words:  Containment building; generator accumulation; TSDF) 
 
QUESTION:  EPA recently promulgated standards for a new hazardous 
waste management unit called a containment building under 40 CFR 
Parts 264 and 265, Subpart DD (57 FR 37194; August 18, 1992).  
EPA also amended Section 262.34(a)(1), allowing large quantity 
generators to accumulate and treat hazardous wastes on-site in 
containment buildings for 90 days or less without a permit or 
interim status.  Must large quantity generators accumulating 
hazardous waste in containers or tanks under Sections 
262.34(a)(1)(i) or (ii) now construct containment buildings to 
house their container or tank accumulation areas? 
 
ANSWER:  No, the new containment building regulations do not 
affect hazardous waste container, tank, or drip pad management 
standards at generator facilities and treatment or storage 
facilities operating under permits or interim status.  EPA 
developed the containment building standards to provide large 
quantity generators and treatment and storage facilities with a 
new management unit for bulky, nonliquid hazardous wastes (e.g., 
lead-bearing materials from batteries) not amenable to 
accumulation, storage, or treatment in containers or tanks.  
Although a containment building can serve as a secondary 
containment system for hazardous waste tanks under certain 
conditions, there is no federal regulatory requirement to house 
existing containers, tanks, or other RCRA hazardous waste 
management units within a containment building (57 FR 37215; 
August 18, 1992).  Containment buildings are intended to serve as 
independent hazardous waste management units.  A large quantity 
generator accumulating hazardous wastes solely in containers, in 
tanks, or on drip pads in accordance with 40 CFR Sections 
262.34(a)(1)(i), (ii), or (iii) is not required to comply with 
the standards for containment buildings specified in Section 
262.34(a)(1)(iv).  (November 1993 Monthly Hotline Report) 


