
RO 12029 

9444.1981(03) 
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OFFICE OF SOLID WASTE 
  
JUN 6 1981 
  
 Mr. Ed Keough 
 Continental Pipeline 
 P.O. Box 2197 
 Room 600 
 Richmond Tower 
 Houston, Texas  77001 
  
 Dear Mr. Keough: 
  
 This letter is in response to your request for a  
 clarification of the hazardous waste listing K052, "Tank 
 bottoms (leaded) from the petroleum refining industry."  In 
 our telephone conversations, you indicated that your company, 
 as well as other pipeline companies, generate leaded tank 
 bottoms at bulk terminals, distribution points, etc., which 
 are not part of a refinery.  Therefore, it was not clear to 
 you whether the listing K052 included all leaded tank bottoms 
 generated by the petroleum industry or just those specifically 
 generated at a petroleum refinery. 
  
 As you had discussed with Matt Straus, of my staff, on 
 the telephone, the hazardous waste listing K052 is limited 
 to only those leaded tank bottoms which are generated at or 
 as part of a petroleum refinery.  A petroleum refinery is 
 described in the listing background document as a "...complex 
 combination of interdependent operations engaged in the 
 separation of crude oil by molecular cracking, molecular 
 rebuilding and solvent refinishing, to produce a varied list 
 of intermediate and finished products..." [Background Document: 
 §§261.31 and 261.32 - Listing of Hazardous Wastes (Finalization 
 of May 19, 1980 Hazardous Waste List), November 14, 1980, p. 
 685.]  Therefore, only leaded bottoms from those tanks (i.e., 
 tank farm) which are directly part of a petroleum refinery 
 (i.e., used to store product/crude prior to shipment off-site) 
 and which generate leaded bottoms would be currently covered 
 by the listing.  These leaded bottoms are subject to control 
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 as hazardous wastes when they are removed from the tanks. 
 This we believe is made clear in reading the listing background 
 document which defines the scope of the listing. 
  
  This, however, does not mean that your bottoms are non- 
 hazardous.  Each generator is ultimately responsible for 
 determining whether this waste exhibits any of the charac- 
 teristics of hazardous waste (i.e., ignitability, corrosivity, 
 reactivity and EP toxicity) as provided in §262.11 of the 
 regulations.  If the waste exhibits a hazardous waste charac- 
 teristic, the facility will be deemed a generator of hazardous 
 waste, and the waste must be managed in accordance with the 
 hazardous waste management regulations.  In addition, if, in 
 further studies, the Agency determines that leaded tank bottoms 
 generated from other sources are also hazardous, the Agency 
 will amend the listing to include these sources under Subtitle 
 C control. 
  
 Please feel free to give me or Matt Straus of my staff 
 a call if you have any further questions.  My telephone 
 number is (202) 755-9185 while Matt's telephone number is 
 (202) 755-9187. 
  
 Sincerely yours, 
  
  
 Alfred W. Lindsey 
 Deputy Director 
 Hazardous and Industrial Waste Division (WH-565) 
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