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July 16, 1985 
 
SULFIDE REACTIVITY CHARACTERISTIC 
 
Mr. Terry L. Thoem 
Manager, Environmental Conservation 
Conoco Incorporated 
P.O. Box 2197 
Houston, Texas 77252 
 
Dear Mr. Thoem: 
 
I am writing to clarify several aspects of the sulfide 
reactivity characteristic that you asked about in your letter of 
June 24, 1985. 
 
At present, there is no approved test method for determining 
whether a waste exhibits the characteristic of reactivity.  I 
have enclosed a draft of a test method for determining Total 
Available Sulfide.  Work currently being done on the agitation 
and waste introduction steps may result in significant changes in 
the subsequent proposed test.  However, pending the conclusion of 
our investigations, we recommend, and will accept, use of this 
draft procedure.  While threshold concentrations have not yet 
been promulgated by the Agency, we have adopted 500 mg/kg Total 
Available Sulfide as an interim action level.  We consider any 
waste that yields sulfide values at or above the action level, 
using the draft procedure, to be hazardous. 
 
The 500 mg/Kg action threshold was arrived at by considering 
a scenario in which a truckload of waste is discharged into a pit 
containing (non-hazardous) acidic waste.  As a result of the 
reaction of the waste with the acid, a rapid, high level release 
of toxic gas ensues.  The objective of the characteristic is to 
identify those wastes which, if such an activity were to take 
place, pose a hazard to those persons in the general vicinity of 
the disposal site.  While we have considered dispersion in 
arriving at the action threshold, the specific dispersion model 
that will be used in the upcoming proposal is still under 
development. 
 
Ground water monitoring of all wastewater treatment lagoons 
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containing hazardous wastes, is required including those 
containing only reactive wastes.  The only exemption from ground 
water monitoring that is defined by the RCRA regulations is in 
the case of neutralization ponds receiving wastes hazardous only 
by reason of corrosivity (§265.90(e)). 
 
This monitoring is necessary because the Agency is not aware 
of any mechanism which can assure that such wastes will not also 
have toxic chemicals which pose a hazard to ground water.  The 
 
fact that a waste is not listed or does not exhibit the 
characteristic of Extraction Procedure Toxicity does not insure 
the absence of leachable toxic species in the waste. 
 
If you have further questions concerning the reactivity 
characteristic please contact David Friedman (202/382-4770) of 
the Methods Program.  For information on the regulatory  
requirements pertaining to ground water monitoring, contact 
Robert April (202/475-8860) in the Ground Water Program. 
 
Sincerely yours, 
 
 
John H. Skinner 
Director 
Office of Solid Waste 
 
bcc: Claussen 
     Lehman 
     Weddle 
     Corson 
     Shuster 
     Friedman 
     April 
     Hotline 
     Region VI 
 


