
 
QUESTION:  To meet the requirements of the second year of ground-water monitoring, must the 
first semi-annual analysis of the contamination indicator parameters specified in Section 265.92(b) 
(3) be completed by May 19, 1983? If a resample is necessary, must that analysis also be 
completed by the May 19, 1983, deadline? 

 
ANSWER:  The sampling and analysis of the contamination indicator parameters should be 
completed by May 19, 1983.  The evaluation of this information should include the comparisons 
of upgradient well mean values to the initial background arithmetic mean established under 265.92 
(c) (2) for each parameter.  This information must be recorded for the annual ground-water report 
required by 265.94 (a) (2) (ii).  Also by May 19, 1983, the evaluation must include the 
comparison of down-gradient mean established under 265.92 (c) (2) for each parameter.  If a 
statistically significant change is observed, the downgradient wells should immediately be 
resampled and analyses should be performed to determine if the change is real or due to human 
error. By June 2, 1983, a report should be sent to the Regional Administrator (RA) if the change 
is confirmed, in accordance with 265.93 (d) (1).  By June 17, 1983, if a change is confirmed, a 
ground-water quality assessment plan should be sent to the RA per 265.93(d) (2). 
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