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MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Responses to additional questions raised by Senator  
          Mitchell from the Land Disposal Restriction hearing 
          on February 24, 1986 
 
FROM:     Eileen M. Claussen, Director 
          Characterization and Assessment Division (WH-562B) 
 
TO:       Lynn Pirozzoli 
          Office of the Assistant Administrator 
             for Solid Waste and Emergency Response  
 
Attached are the additional and responses for 
Senator Mitchell concerning the hearing before the Subcommittee 
on Environmental Pollution of the Senate Committee on Environment  
and Public Works. 
 
We are also submitting the necessary documentation in support 
of these answers.  Since this documentation is so voluminous,  
please advise Senator Mitchell that we will delegate a staff 
person to assist him and Committee staff in reviewing and 
interpreting the data, if he so desires. 
 
 
Attachments 
 
------------------- 
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Q:   What is the basis for EPA's estimate that 95 percent of 
     the solvents and dioxins will need to be treated prior 
     to land disposal using the EPA proposed methodology? 
 
A:   Solvents 
 
EPA's listing program (managed by OSW) has collected 
qualitative and quantitative characteristic data for  
wastes generated by various industries to determine 
which new wastes should be considered hazardous under  
RCRA.  While this program does not collect data on existing  
waste codes, the data collected for this program is the best 
information available to EPA on the concentration of  
constituents in wastes and therefore was the basis for 
estimating the characteristics of wastes subject to the ban. 
 
 
Based on extrapolations of these data, EPA believes that  
virtually all of the solvent wastes currently land disposed 
exceed the screening levels and would require treatment. 
These data are described in detail in Volume III of the  
"Background Document for Solvents to Support 40 CFR Part 
268, Land Disposal Restrictions."  As Table C-1 on page 26 
indicates, the mean of the total solvent concentrations 
exceeds 3,000 parts per million (0.30% by weight) for all  
solvent-containing wastes, managed by all management techniques 
Because this number is so much higher than the proposed 
regulatory levels, we believe now all solvent-containing wastes 
will be treated.  Because of the limitations of these  
data, the Agency is taking a conservative approach in 
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assessing capacity demands for setting effective dates  
and thus is assumming that 5 percent of all solvent wastes 
will not require treatment. 
 
Dioxins 
 
In considering the quantity of dioxin-containing waste subject  
to treatment before land disposal, the Agency excluded dioxin- 
contaminated soils.  There are approximately 500,000 MT of these  
soils; however, these wastes do not become subject to restriction 
until 1988 since they are contaminated soils resulting from 
CERCLA response actions (see Section 3004(e)(3)).  Mr. Porter's  
statement addresses only dioxin-containing wastes that will be 
subject to restriction on November 8, 1986. 
 
Agency data in support of the dioxin listings indicate that  
6,650 metric tone on dioxin-containing waste (excluding 
soils) have been generated as of mid 1985.  These wastes 
include the following non-aqueous, relatively non-solid 
wastes: 
 
     -    still bottoms from herbicide manufacture  
     -    non-aqueous liquid leachate 
     -    spent carbon from aqueous phase treatment  
     -    wastewaters and 
     -    still bottoms from PCP product purification. 
 



RO 12595 

-3- 
 
The existing data show total dioxin concentrations of 
0.6 - 110,000 ppm in these wastes.  These data are summarized 
in Exhibit 6-1 of the draft "Regulatory Analysis of 
 
Proposed Restrictions on Land Disposal of Certain 
Dioxin-Containing Wastes." 
 
Since dioxin-containing wastes, for the most part, are 
liquids, the dioxin concentration in the leachate will equal 
the total dioxin concentration in the waste.  Dioxin- 
contaminated still bottoms which often are sludges typically  
contain organic solvents such as toluene and methanol. 
Since solvents, when co-disposed with other hazardous wastes, 
are known to mobilize organic constituents which otherwise 
may be immobile or relatively non-mobile, a similar effect 
can be expected for dioxin-contaminated still bottoms 
containing solvents.  Thus, the leachate from these  
wastes can reasonable be expected to contain dioxins in 
concentrations well above the 1 ppb screening level. 
 
Agency data support a conclusion that all dioxin-containing  
wastes (excluding soils) will require treatment before 
land disposal.  However, the Agency again is taking a 
conservative approach in determining capacity demand by 
stating that 95 percent of these wastes will require treatment. 
 
EPA does believe that most dioxin-contaminated soils (subject 
to the November 1988 deadline) will not require treatment  
under the proposed treatment standards.  Extraction procedure 
testing conducted on six samples of dioxin contaminated soils 
 
(ranging from 3 to 1,200 ppb of 2,3,7,8 - TCDD) indicated  
that none of the samples leached detectable (i.e., 1 ppb) 
levels of dioxins.  (See Evaluation of Dioxin Extraction 
in the Toxicity Characteristic Leaching Procedure, attached.) 
 
 
QQ:  What percentage of the solvents would need to be pretreated  
under EPA's proposed methodology if there was no adjustment in  
the screening levels for liner protection? 
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A:   To respond to this question, it would be necessary to have  
       detailed waste characterization data indicating the distribution 
       of constituent concentrations in waste streams by volume 
       of waste.  The data relied on in response to the previous 
       question is, unfortunately, not detailed enough to enable 
       us to respond to this question. 
 
 


