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CLARIFICATION ON THE APPLICABILITY OF THE DEBRIS STANDARDS TO 
P078 WASTES 
 
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
January 4, 1994 
 
Mr. James W. Wright, Chief 
Environmental Management Office 
National Aeronautics and Space Administration 
John F. Kennedy Space Center, Florida 32899 
 
Dear Mr. Wright: 
 
      Thank you for you letter dated November 4, requesting 
clarification on the applicability of the debris standards to your 
P078 wastes. In your letter, you refer to a November 27, 1992, 
correspondence from EPA which indicates that the Agency did not 
take action on your request for a treatability variance for solid 
debris since it was indicated that the Kennedy Space Center should 
be able to utilize the new debris standards. However, you have 
concerns that the regulatory language may not allow this resulting 
that is, the contaminants subject to debris treatment are those 
established for the wastes under §§268.41 and 268.43, while P078 is 
regulated in §268.42. 
 
      Section 268.42 lists those wastes for which EPA established a 
treatment method as the standard. The Agency fully intends that 
debris contaminated with those wastes be subject to the alternate 
debris standards found in the August 18, 1992 rule (57 FR 37194). 
The source of confusion in the rule is that, technically, only the 
wastes themselves, and not waste constituents, are listed in 
§268.42. Section 268.45(b)(2) should have read "The contaminants 
subject to treatment for debris that is contaminated with a 
prohibited listed hazardous waste are those constituents or wastes 
for which BDAT standards are established for the wastes under 
§268.41, 268.42, and 268.43." The Agency will be correcting this 
unintended language in a future amendment to the Debris Rule. 
 
      Therefore, the debris standards, including the Kennedy Space 
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Center's proposed use of Chemical Extraction - Water Washing and 
Spraying are applicable to debris contaminated with P078. 
 
      If you have any further questions, please call Richard Kinch 
of my staff at (703) 308-8434. 
 
Sincerely,  
Michael Shapiro, Director 
Office of Solid Waste 
 
cc:   Richard Kinch 
 


