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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

DEC 19 1986 

Mr. Hadley Bedbury 
Senior Environmental Engineer 
Diamond Shamrock Chemicals Company
1149 Ellsworth Drive 
Pasadena, Texas  77501

Dear Mr. Bedbury:

Thank you for your letter of August 8, 1986, in which you raised several
questions related to the final hazardous waste tank systems rules (51 FR 25422).

Your first question concerned the applicability of the secondary containment
requirements to production tanks during periodic cleanouts.  40 CFR 261.4(c)
states that "a hazardous waste which is generated in a product or raw material
storage tank, a product or raw material transport vehicle or vessel, a product or
raw material pipeline, or in a manufacturing process unit or an associated non-
waste-treatment-manufacturing unit is not subject to" the containment
regulations "until it exits the unit in which it was generated, . . ., or unless the
hazardous waste remains in the unit more than 90 days after the unit ceases
to be operated for manufacturing, or for storage or transportation of product or
raw materials."  Thus, if you are able to clean out your process tank within 90
days after production or product storage is stopped, that process tank would not
be considered a waste accumulation tank and, therefore, would not be subject to 
secondary containment standards.  The waste removed, however, is subject to
the hazardous waste control system if it is determined to be a hazardous waste. 

A related question concerns the applicability of the hazardous waste tank system
standards to process transfer equipment normally used for production purposes,
but also used to transfer hazardous waste residue to either a NPDES wastewater
treatment system or an onsite RCRA treatment/storage facility.  Assuming it is
removed within 90 days after production or product storage is stopped, the
hazardous waste generated within product/raw material process tanks does not
become subject to the hazardous waste tank system 



RO 13790

-2-
standards until it exits the unit in which it was generated.  The tank system
standards apply to ancillary equipment used to handle the hazardous waste
during transfer from its point of origin to a hazardous waste storage/treatment
tank.  We consider the point of exit from the process tank to be the introductory
point for the hazardous waste into a hazardous waste tank system.  Therefore,
any process transfer equipment, even if normally used for production purposes,
that is also used to transfer hazardous waste residue during equipment
washout/cleanout procedures to a hazardous waste storage/treatment tank,
would be considered part of a hazardous waste tank system and thus subject to
the standards for such.  If the hazardous waste residue is transferred to a
wastewater treatment tank that is exempted from the regulations under 
264.1(g)(6), the hazardous waste tank regulations now appear to apply to the 
ancillary equipment.  The Agency is considering whether to address this issue in
the near future. 

Another related question concerns hose lines that are normally used in
connection with product storage but are also used as loading/unloading
equipment for hazardous waste.  During any hazardous waste transfer
operation, EPA intends that appropriate controls and practice be provided to
prevent the release of hazardous waste to ground water, surface water, or soil
should a leak, spill, or other incident occur during the loading/unloading 
process.  Prior to returning hose lines that were used for this purpose to their
normal use in product storage, good practice would be to clean the hoses so that
all hazardous waste residues are removed or decontaminated. 

Another question addresses the applicability of the closed loop recycling
exclusion under 40 CFR 261.4 to tanks that are used in the reuse of materials.
Given your description of the process, these reused materials that result from the
incomplete conversion of raw materials to final products, would not be defined
as solid wastes and thus would not be hazardous wastes (see 40 CFR 261.2(e)(1)
(iii).  Thus, such reused material would not be regulated under RCRA Subtitle C.

Finally, you questioned what effect future interpretation or guidance manuals
would have on the acceptability of a certification made by an independent
professional engineer prior to the availability of such guidance materials.  EPA is
developing a technical guidance manual to assist both permit applicants and 
permit writers in more fully understanding the revised tank system regulations. 
A notice of the availability of this guidance manual will be published, in the near
future, in the Federal Register.  A certifying engineer, in making an assessment of
a tank system, must take into account all the factors listed in Sections 264.191 and
265.191 (for existing tank systems) and Sections 264.192 and 265.192 (for new
tank systems).  If a tank 
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system is judged by an independent, qualified, register professional engineer to
be appropriate for the storage or treatment  of hazardous waste, in accordance
with the regulations, that certification should not be affected by guidance
materials made available subsequent to the assessment. 

If you need further clarification of these responses or if you have any additional
questions, please call William Kline at (202) 382-7917. 

Sincerely,

Joseph E. Carra
Acting Director
Waste Management Division 

cc:  Regional Hazardous Waste Branch Chiefs 

 


