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MEMORANDUM 
 
Subject:  Clarification of RCRA Regulatory Application 
          to Soils Contaminated by Cement Kiln Dust 
 
FROM:     Sylvia K. Lowrance 
          Director, Office of Solid Waste (OS-300) 
 
          Lisa K. Friedman 
          Associate General Counsel 
          Solid Waste and Emergency 
          Response Division (LE-132S) 
 
To:       Robert L. Duprey 
          Director 
          Hazardous Waste Management Division 
          Region VIII 
 
     This memorandum is in response to your memorandum dated March 
9, 1993, in which you seek clarification of whether soils which are 
contaminated by constituents from cement kiln dust (CKD), and 
which, as a result, fail the toxicity characteristic leaching 
procedure (TCLP), must be managed as RCRA hazardous waste. 
 
     As you know, Section 3001(b)(3)(A) of RCRA exempts CKD from 
regulation under RCRA Subtitle C pending a Report to Congress and 
subsequent determination of whether the waste should be regulated 
under Subtitle C. The exemption for CKD means that CKD cannot be 
regulated as hazardous waste under Subtitle C prior to the Report 
to Congress and subsequent regulatory determination, even if it 
exhibits one of the characteristics of hazardous waste identified 
at 40 CFR Part 261 Subpart C. With respect to CKD-contaminated 
soils described in your letter that exhibit the TC because of that 
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CKD contamination, we believe that the statutory exemption must be 
read to exempt those soils from regulation under Subtitle C of 
RCRA. The rationale for this interpretation of the Bevill amendment 
is that the CKD exemption remains with the CKD, even when it 
migrates into soils, provided that the exempt CKD is the only 
reason that the contaminated soil would, absent the Bevill 
amendment, be considered a RCRA hazardous waste. As a result, the 
contaminated soil would, in effect, be Bevill exempt. (See Chemical 
Waste Management v EPA, 869 F.2d 1526, 1537-1540 (D.C. Cir. 1989) 
and Solite v EPA, 952 F.2d 473, 493-494 (D.C. Cir. 1991).) 
 
     The Agency faced a similar issue in its regulatory 
determination for mining waste, and the approach taken in this 
memorandum is similar to the Agency's mining waste determination. 
In the Mining Waste Exclusion; Final Rule (54 FR 36592, September 
1, 1989), the Agency states, with respect to mixtures of Bevill 
wastes and non-Bevill wastes, that if "the mixture exhibits one or 
more hazardous characteristics exhibited by the Bevill waste, but 
not by the non-excluded characteristic waste, then the mixture 
would not be a hazardous waste." 54 FR at 36622. Similar logic 
applies to the situation described in your memorandum. If the 
contaminated soils are exhibiting the TC because of the presence of 
CKD constituents, then the Bevill exemption applies to the 
contaminated media. However, if the soil is hazardous for reasons 
other than CKD contamination, then the contaminated soil is not 
excluded from Subtitle C requirements by the Bevill amendment. 
 
     In light of the above discussion, a couple of issues 
concerning the contaminated soils described in your memorandum must 
be clarified prior to confirming their regulatory status. First, do 
the metals that cause the soil to exhibit the TC come from the CKD 
itself or was either (1) the CKD mixed with a listed or 
characteristic hazardous waste bearing such metals prior to being 
brought into contact with the soil or (2) did the soil already 
exhibit the TC prior to being contaminated by CKD? If the metals in 
the CKD are not the reason for the soil exhibiting the TC, then the 
contaminated soil would not enjoy the Bevill exemption from RCRA 
Subtitle C requirements. 
 
     A second question, which you have also raised, is whether it 
is possible that secondary mobilization is taking place, such that 
constituents in the CKD are not directly causing the contaminated 
soil to exhibit the TC, but rather, that the pH of the groundwater 
in contact with and affected by the CKD is causing otherwise 
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non-available metals in the soil to become mobilized and thus cause 
the soil to fail the TCLP? We are still taking this issue under 
consideration, and have not conducted a complete analysis at this 
time. 
 
     If you have any comments or further questions, please have 
your staff contact either Mark Badalamente (OGC, 202-260-9745) or 
Bill Schoenborn (WMD, 703-803-8483) of our respective staffs. 
 
  1  In the 1991 Boilers and Industrial Furnaces (BIF) Final 
     Rule 56 FR 7134 (February 21, 1991), EPA specified the 
     extent to which CKD wastes from cement kilns that burn 
     hazardous waste would still be subject to the Bevill 
     exemption. See 40 CFR §266.112. Since it is our 
     understanding that, regardless of whether the CKD was 
     produced by a kiln that burned hazardous waste, the CKD 
     at issue in your inquiry was generated and deposited on 
     the ground before the effective date of the BIF rule, 
     that rule, and specifically the provision at 40 CFR 
     §266.112, would not be applicable. Of course, for CKD 
     generated after the effective date of the BIF rule, 
     section 266.112 would have to be consulted to determine 
     whether the CKD would retain the Bevill exemption. 
 


