
 

JUN 3, 1986 
 
MEMORANDUM 
 
 
SUBJECT: Request tar Comment on Memorandurn Concerning the 
  Cleanup of Residues of Commercial Chemical Products 
  Within a Warehouse Storage Area 
 
FROM:  Marcia E. Williams, Director 
   Office at Solid Waste 
 
TO:  David A. Wagoner, Director 
  Waste Management Division, Region VII 
 
 
Attached is a draft response to your memorandum dated April 10, 1986, requesting a regulatory 

interpretation of the RCRA hazardous waste rules as they apply to residues of commercial chemical products 
that are cleaned up within a warehouse storage area.  Due to the implications of this interpretation, I wanted you 
and the other Regional Division Directors to review and comment on our response.  In particular, the draft 
memorandum specifies that any spills (including incidental spills) that occur at a warehouse of commercial 
chemical products that are listed in 40 CFR 261.33 or exhibit one or more at the hazardous waste 
characteristics are subject to regulation under RCRA, if they are not cleaned up immediately. The memo also 
indicates that enforcement action can be taken for treating, storing, or disposing of these hazardous waste 
without interim status or a permit.  We have worked with the Office of General Counsel in preparing this 
response. 

 
Please forward any comments you may have on our response to Matthew A. Straus as soon as possible, but no 
later than June 15, l986. 

 
Attachment 

 
cc: Regional Division Directors (1-VI and VIII-X) 
 Lloyd Guerci (OWPE) 

 Mark Greenwood (OGC) 
 
 
 
 
 
 
 
 



 

Faxback 11161 
 
 
 
MEMORANDUM 
 

SUBJECT: RCRA Regulatory Interpretation Assistance 
 Request - Cleanup of Residues of Commercial 
 Storage Area 
 
FROM: Marcia E. Williams  
 Director 
 Off ice of Solid Waste (WH-562) 
 
TO: David A. Wagoner 
 Director 
 Waste Management Division, Region VII 
 

       You have requested guidance on whether EPA can require cleanup of commercial chemical product 
residues on the floor and structural members of a warehouse that is part of an interim status hazardous waste 
storage facility now undergoing closure.  According to your memorandum, the warehouse was used to store 
commercial pesticides.  You state that samples collected from the warehouse floor and structural supports 
showed 2, 4-D (D016), Aldrin (P004), Chlordane (0036), and Dieldrin (P037).  Some samples contained 
Heptachlor (P059), Five of eight floor samples also showed 2,4,5-T (F027). 

Although your memorandum does not describe the nature of the residues, it appears from your discussion 
that the residues resulted from spills of materials stored in the warehouse. Therefore, our analysis presumes that 
the materials were spilled. 

1. Can EPA require cleanup of the pesticide residues if the presence of 2,4,5-T cannot be confirmed? 
 
ANSWER: If you cannot confirm the presence of 2,4,5-T, you can still require the facility to clean up the 

residues of any compounds listed in §26l.33(e) or (f), if you can show that the materials stored in the warehouse 
meet the requirements of §261.33(a)-(d). 

Based on the facts in your letter, the residues in the warehouse do appear to qualify as solid wastes.  A solid 
waste is defined in §26l.2(a)(2) as, among other things, any material which is discarded by being abandoned.  
Section 261.2(b)(3) defines discarded material as, among other things, a material that is accumulated, stored or 
treated (but not recycled) before or in lieu of being disposed of, burned, or incinerated.  The term “abandoned” 
is used in the sense of “thrown away.” See 50 FR 627 (January 4, 1985).  



 

 
 
 

Your description suggests that the spilled materials have, been abandoned by accumulating them in the 
warehouse, rather than disposing of them elsewhere.  It may also be argued that the materials have been 
abandoned by being disposed of (§261.2 (b) (1). 

Whether these residues are also hazardous waste depends whether you have the facts to identify the 
materials that were originally stored in the warehouse.  Section 261.33 provides that the materials listed in 
§261.33(a)-(d) are hazardous wastes when discarded or intended to be discarded. Materials listed in 
paragraphs (a) through (d) include commercial chemica1 products or manufacturing chemical intermediates (i.e., 
the pure grade of the chemical, any technical grade of the chemical, and formulations in which the chemical is the 
sole active ingredient), off specification products or intermediates; any container or inner liner used to hold such 
materials and any residue or other debris resulting from a spill of such materials on or into any land or water. 
You must show that the materials stored in the warehouse fit into one of these categories.  If you cannot show 
that the products are listed under §261.33(e) or (f) (e.g., if the pesticides contained a combination of chemicals, 
rather than the pure chemicals), the residues would not be a hazardous waste under §261.33. 

 
If the residues are a hazardous waste and were spilled after November 19, 1980, the requirements of Part 

265 apply.  See 40 CFR 265.1 (b).  Under §265.1 (c) (11), treatment and containment of spills (except in 
immediate response to spills), must comply with applicable Part 265 requirements.  Since it appears that this is 
not an immediate response situation, the facility would be subject to an enforcement action for treating, storing, 
or disposing of hazardous waste without interim status or a permit, and could be required to take appropriate 
action to clean up the residues */ 

 
2.  If the residues are hazardous wastes, to what level can clean up be required? 

ANSWER: Section 265.1 (c) (11) does not specify a level of cleanup for spills.  You  would, 
therefore, be free to require cleanup to a level which is appropriate.  Options could include background or 
an end-point consistent with approved Agency numbers (e.g., MCLs). 

 
 
 
________________________________ 

*/. If the residues are solid wastes that contain hazardous constituents, it might be possible to require cleanup 
under Section 3008 of RCRA, which authorizes EPA to order corrective action for releases of hazardous 
waste at interim status facilities.  EPA has taken the position that this authority extends to releases of solid 
waste containing hazardous constituents. 

 
 
 



 

 
 
 
 
 
 
 
3.  How does the scope of regulatory authority change if the residues contain 2,4,5-T? 

 
ANSWER: Unlike the materials listed in  §261.33 (e) and (f), 2,4,5-T need not be a sole active ingredient 

formulation in order to be considered a hazardous waste.  If the presence of 2,4,5-T is confirmed, residues 
would be acute hazardous wastes unless delisted, regardless of their source.  If the 2,4,5-T is mixed with other 
solid wastes in the warehouse, the mixture would be an acute hazardous waste under §261.3 (a) (iii).  In 
addition, these residues would be subject to the special management standards promulgated for dioxin-
containing wastes.  Furthermore, to the extent that the concentration of 2,4-D in the residues exceeds the 
maximum concentrations set out in Table 1 of §261.24 (EP toxicity), those residues would be hazardous 
wastes.  Thus, even if you cannot meet the burden imposed by  §261.33, some or all of the residues could still 
be considered hazardous wastes which would be subject to Part 265. 
 
4.  Would residues which are not subject to RCRA prior to cleanup become subject to RCRA after cleanup? 

 
ANSWER: As noted above, the residues would be hazardous wastes if they met the requirements of  

§261.33 or were mixed with a listed hazardous waste.  If the residues are hazardous wastes, residues from spills 
occurring after November 19, 1980 would be subject to Part 265 requirements both before and after cleanup.  
Spills that occurred prior to November 19, 1980 and have not been subject to further management activities 
since then could be considered disposed of, and would not be regulated by RCRA.  However, if the owner or 
operator chose to clean such materials up, the spill cleanup materials would be subject to Part 265, which applies 
to treatment, storage, or disposal activities taken after November 8, 1980.  See 40 CFR 265.1 (b). 

 
If the residues do not meet the requirements of  §261.33 or the mixture rule, they are not hazardous wastes 

either before or after cleanup. 



 

 
 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
REGION VII 

726 MINNESOTA AVENUE 
KANSAS CITY, KANSAS 66101 

 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT: RCRA Regulatory Interpretation Assistance Request - Cleanup of Residues of 

Commercial Chemical Products Within a Warehouse Storage Area 
 
FROM   David A Wagoner 

 Director, Waste Management Division 
 
TO: Marcia Williams, (WH-562) 

 Office of Program Management and Support 
Issue 

Please provide guidance as to whether EPA has regulatory authority to require cleanup of RCRA 
regulated commercial chemical product (pesticide) residues on the floor and structural members of a 
warehouse storage area of a building that is part of a hazardous waste storage facility. 
 
Background 
 

The facility, which is leased by Thompson-Hayward Chemical Company (THCC), had interim 
status.  It is currently undergoing final closure for the storage of hazardous waste, i.e., spent solvents. 

 
• On the facility property is a building that was used for the storage of numerous commercial 

pesticides. 
 
• THCC which presently retains the environmental liabilities with respect to this leased property in 

Pleasant Hill, Iowa9 has decided to terminate its lease. 
 
• Analytical sampling, which consisted of using a 100 sq. centimeter hexane and filter paper wipe test, 

was done on the warehouse floor, and I-beam structural members.  All the samples collected in the 
warehouse showed 2,4-D (D016), Aldrin (P004), Chlordane (U036), and Dieldrin (P037).  
Heptachlor (P059) was also common.  Also, 2,4,5-T (F027) was found in five of eight samples 
taken on the floor.  Typical floor contamination ranges were : 1) 1.5 mg to 18 mg/100 cm2 for 2,4-
D; 2) 0.13 mg to 15 mg/100 cm2 for Aldrin; 3) 0.15 mg to 6.4 mg/100 cm2 for Chlordane and 4) 
3.6 mg to 22 mg/100 cm2for Dieldrin; 5) 0.26 mg to 3.6 mg/l00cm2for Heptachlor and 6) 0.03 
mg to 3.2 mg/100 cm2 for 2,4,5-T. 

 
 
 

 
6 



 

 
It appears from a review of 261.33(a) that we do not have the authority to address or require 

residue cleanup on the floor and structural members in a warehouse building that stored commercial 
chemical products (pesticides) where that building was not a regulated storage area at a RCRA facility. 

 
However, if we are incorrect in our interpretation, your assistance is also requested on answering 

the following questions: 
 

1. If the residue cleanup is regulated, to what level can we require cleanup? 
 

2. If the presence of 2,4,5-I residues are confirmed by reanalysis, how does that change the 
scope of our regulatory authority? 

 
3. If we do not have regulatory authority over the residues prior to cleanup1 do we have 

regulatory authority over the residues once they are generated by the cleanup activity? 
 
Time of Response 
 

We would appreciate a prompt reply.  If   written response is not received May 16, 1986, we 
will assume you concur with our interpretation. 
 

If there are any questions, please contact Luetta Flournoy, Chief, Iowa Section at FTS 757-
2888. 
 

Decisionmaking 

Concurrence ___________________________________________  

Non-concurrence _______________________________________ 
 


