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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D C. 20460 

 
OFFICE OF 

SOLID WASTE AND EMERGENCY 
RESPONSE 

 
Mr. Edward F. Wandelt 
Chief, Environmental Management Division 
United States Coast Guard 
2100 Second Street, S. W. 
Washington, DC 20593-0001 
 
Dear Mr. Wandelt: 
 

This is in response to your letter dated December 19, 1996, in which you 
requested confirmation that mercury batteries recovered from the water near aid to 
navigation (ATON) structures satisfy the definition of debris under 40 CFR 268.2 (g). If 
these batteries are considered debris, they would be subject to special standards under 
the Land Disposal Restrictions (LDRs) for debris at 40 CFR 268.45 in lieu of otherwise 
applicable standards for mercury wastes found in Section 268.40. 
 

Upon careful review of the information you submitted, the Agency has 
determined that these batteries satisfy the definition of debris under 40 CFR 268.2 (g). 
As a solid material meeting the general debris criteria of that paragraph, the main 
question is whether the batteries in question are excluded from the definition as 
"containers". We find that the exclusion from the definition of debris for ". . . Intact 
containers of hazardous waste that are not ruptured and that retain at least 75% of their 
original volume..." does not apply to the batteries you have described. 
 

In the preamble which established this definition, EPA states that, "By ‘intact 
container’, the Agency means a container that can still function as a container." (57 FR 
37225, August 18, 1992). Because the batteries, as you have described, are deteriorated 
and have holes which have allowed material to flow into and out of the batteries, we 
conclude that the batteries are ruptured, cannot function as containers, and therefore 
are not excluded from the definition of debris under 40 CFR 268.2 (g). As such, the 
batteries may be land disposed after treatment in accordance with the standards for 
hazardous debris at 40 CFR 268.45. The Agency agrees that these alternative debris 
standards are more appropriate to these batteries than the standards form non-debris 
mercury wastes, which would require either roasting or retorting (RMERC) or 
compliance with a TCLP standard. Clearly, the batteries in question do not seem 
appropriate for retorting. 
 

If you have further questions. please contact Shaun McGarvey of my staff at 
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703-308-8603. 
 

Sincerely, 
 
James R. Berlow, Director 
Hazardous Waste Management and 
Minimization 
Division 

 


