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OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
JUL 21 1989  
 
Shirlee Schiffman, Chief 
Bureau of Hazardous Waste 
Regulation and Classification  
New Jersey Department of Environmental Protection  
401 East State Street  
CN 028  
Trenton, New Jersey  08625-0028  
 
Dear Ms. Schiffman: 
 
This is in response to your letter of April 5, 1989, and the  
subsequent conversation my staff had with you and your staff on  
April 20.  Specifically, we are answering several questions on  
the applicability of hazardous waste regulations under  
40 CFR 261.31 and 261.33 to situations enumerated in your letter.  
 
In the first situation, you asked if the regulatory  
interpretation provided in a letter sent by the former Office of  
Solid Waste Director, Marcia Williams, dated October 26, 1987, is  
still valid in the case of acetone-contaminated water from the  
washout of a reactor vessel after removal of spent solvent.  The  
Agency has not changed its interpretation.  
 
In the second situation, you state that a company uses  
methanol and acetone to wash a product in order to remove water.  
From the telephone conversation, you staff indicated that the  
solvent mixture is 50% acetone and 50% methanol before use.  To 
answer this question, two questions must be answered:  1) does use  
as a drying agent constitute use as a solvent? and 2) does the  
solvent mixture meet the listing description?  First, use as a  
drying agent does meet the definition of solvent use because the  
material is used to extract water.  Second, methanol and acetone  
are listed ignitable solvents under F003; therefore, the F003  
listing applies because the solvent mixture consists solely of  
F003-listed solvents.  
 
You asked during our telephone conversation whether the  
mixture rule under 40 CFR 261.3(a)(2)(iii) would apply to this  
situation.  The mixture rule applies after the waste has been  
generated and this then mixed with a solid waste.  The mixture rule 
specifies that if the mixture no longer exhibits the  
characteristic of ignitability, then the waste is no longer  
considered hazardous.  In this situation, the spent F003 solvents  
collected after the washings are EPA hazardous waste F003 until 
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they are subsequently mixed with solid waste and no longer  
exhibit any hazardous  waste characteristic. 
 
In the third example, a transporter delivers P and U wastes  
in tanker trucks.  The heels are drained, and the collected  
materials are drummed and manifested as hazardous waste.  Once 
the tank trucks have been drained, subsequent washes may still 
contain small quantities of the original chemical.  The answer to  
this question depends on whether the truck at the time of rinsing  
qualifies as an empty container, under 40 CFR 261.7.  The wash 
waters generated after draining, assuming the commercial  
chemicals have been removed by reasonable means and less than one  
inch or less than 0.3% of the tank volume remained, would not be  
hazardous wastes.  If these conditions are not satisfied, then   
the wastewater would be hazardous waste because they contain  
unused discarded commercial chemical products.  (See  
47 FR 36092-36097, August 18, 1982.) 
 
The fourth situation involves a company that uses toluene as  
a solvent in a chemical production process.  After the product is  
made, most of the toluene is recovered.  However, the wash water  
is contaminated with traces of toluene, which then contaminates  
the plant's process wastewater and settling tank sludges.  The  
wash water may be considered a process stream that is  
contaminated with a solvent constituent and not a listed spent  
solvent.  The wastewater and settling tank sludges also are not  
listed spent solvent wastes.  
 
Thank you for your inquiry.  If you have any other  
questions, please contact Ron Josephson of my staff at  
(202) 382-4770. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Devereaux Barnes  
Director 
Characterization and 
Assessment Division  
 
 
cc:  George Meyer, EPA Region II (2AWM-HWC) 


