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MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Ignitability Characteristic Application to Hot 
          Gaseous Process Emissions 
 
FROM:     John H. Skinner, Director 
          Office of Solid Waste 
 
TO:       James H. Scarbrough, Chief 
          Residuals Management Branch, Region IV 
 
In your June 27, 1984, memorandum you requested our guidance 
as to whether the hazardous determination of a waste is or is not 
supposed to be made at standard temperature and pressure or 
whether this determination is to be made in the form (i.e., gas, 
solid, liquid) that it is generated. 
 
In particular, you raised concerns about the destruction of 
materials in fume incinerators and argued that facilities could 
avoid regulation by simply not condensing vent gas and overhead 
emissions.  You also argued the §261.21(a)(2) states that 
wastes which are not liquids must be evaluated for the ignitability 
characteristic at standard temperature and pressure. 
 
At the facility in question, the generator had been 
condensing the gaseous emissions and feeding them along with 
other gaseous wastes into an incinerator.  These gaseous 
emissions were previously condensed prior to treatment in a fume 
incinerator.  This same facility now plans to feed uncondensed 
reactor vent gases directly to the fume incinerator (i.e., 
will not be condensing the gases and will only be sending 
gaseous emissions to the incinerator). 
 
As you may be aware, our office previously addressed 
this issue when we finalized the incinerator regulation in 
June of 1982.  In the preamble to that rule, we said that the 
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feed to fume incinerators are subject to regulation only under 
the Clean Air Act and not under RCRA since these gaseous 
emissions are not solid wastes (see 47 FR 27530, June 24, 
1982).  In particular, we stated: 
 
    "EPA agrees with commenters that fume incinerators  
     are subject only to regulation under the Clean Air 
     Act and does not intend that the Parts 264 and 265 
     regulations apply to these facilities.  Fume incinerators 
     which are used to destroy gaseous emissions from 
     various industrial processes, for example, are not 
     subject to regulation under RCRA.  In general, the  
     RCRA standards do not apply to fume incineration 
     since the input is not identifiable as a solid 
     waste, according to the definition set forth 
     in §261.2". 
 
However, we recently indicated in the Fecderal Register 
(49 FR 5314, February 10, 1984) that we are re-considering this 
position.  In particular, in a proposal to list light end vent 
gases from the production of chlorinated aliphatic hydrocarbons, 
we stated that gaseous emissions which are condensable to 
liquids at standard temperature and pressure can be subject 
to regulation and would not be included in the exclusion of 
gaseous materials under RCRA (see Section 1004(28)).  See 
preamble to proposal where we stated: 
 
     ".... The light ends component of these overheads 
     is in fact liquids at standard temperature and 
     pressure, but because of elevated temperature and 
     and admixture with gases (e.g., hydrogen, methane) 
     they require some form of physical condensation to 
     be isolated as liquids..... 
      
     The Agency considers these light ends to be solid 
     wastes within the meaning of Section 1004(2) of 
     RCRA.  Although these wastes are generated as gases, 
     they are liquids at standard temperature and 
     pressure, and can feasibly be condensed to the 
     liquid phase after generation. 
 
     The exclusion from RCRA of 'gaseous materials' that 
     are not contained (Section 1004(28)), in the Agency's 
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     view, applies only to true gases, namely those 
     which are not capable of being condensed and which 
     remain gases at standard temperature and pressure. 
      
Therefore, until we decide whether and how to finalize 
the proposal, we must defer a final answer to your question. 
In the interim, however, any incinerator that just receives 
gaseous emissions would be excluded from control under RCRA, 
as stated in the preamble to the final incinerator rules. 
At the same time, you should be aware that the rules may 
change and that incinerators that receive gaseous emissions, 
which are liquids at standard temperature and pressure, may 
be subject to regulation in the future. 
 
If you have any further questions, please call Matt Straus 
of my staff at 475-8551. 


