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This is in response to your question concerning the applicability of the Resource 
Conservation and Recovery Act (RCRA) on the management of contaminated human remains 
and personal effects as a result of a homeland security (chemical, biological, radiological or 
nuclear) event. As you may be aware, OSWER in 1990 responded to a request for an 
interpretation from the Oak Ridge National Laboratory (ORNL) on the applicability of RCRA 
subtitle C to the U.S. Army's Chemical Stockpile Disposal Program in the event of a chemical 
agent release that was great enough to cause fatalities. At that time, the concern was whether 
RCRA permitting requirements must be satisfied before burying any contaminated human 
remains or personal effects. 

In our response we stated that, "EPA does not consider RCRA to apply to human remains - -. 
that are cremated or buried." In support of that statement we further stated, " For instance, 
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under regulations implementing the Medical Waste Tracking Act (RCRA Subtitle J), EPA 
excluded human corpses, remains, and anatomical parts that are intended for interment or 
cremation from the medical waste tracking requirements (see 40 CFR 259.30(b)(l)(v)). Thus, 
the local communities may make appropriate planning arrangements without considering how 
RCRA requirements would apply to the human remains." Although the Medical Waste Tracking 
Act has since expired, EPA's position remains unchanged, and EPA still does not consider 
RCRA to apply to human remains that are cremated or buried. While the 1990 letter was in 
response to contaminated human remains from a chemical agent release, EPA also does not 
consider RCRA to apply to contaminated human remains from a biological, radiological or 
nuclear event. 

With respect to personal effects that are contaminated with a listed hazardous waste, the 
principles that we laid out in the 1990 letter remain the same, in that RCRA requirements may 
vary depending on the location of the effects when they are discarded. There is an exemption 
from the hazardous waste requirements for household wastes, where such wastes are generated 
by people in their homes, and thus, most personal effects would likely be exempt from the 
federal hazardous waste requirements. See 40 CFR 261.4(b)(l). Thus, an individual managing 



these personal effects need not cmply with federal hazardous waste requirements when 
disposing of them, but should of course consider any state and local requixnpents that may 
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apply. 
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This letter has described the federal hazardous waste requirements; states or localities can 
have stricter regulatiow, or requirements that are broader in scope so that in response to a 
homeland security event the appropriate state and local agencies may have to determine what 
their requirements may cover. , . _  
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If you have further questions, please contact James Michael, Chief, Wastg . *< 

Characterization Branch at (703) 308-86 10. _,... - 
I 

Cc: Regional R C M  Division Directors, Regions I - X 
M a y  Zdanowicz, ASTSWMO 
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